Tässä oppaassa esitellään, miten musiikkia tai ääntä
yleensä taltioidaan ja käsitellään Audacity-ohjelmalla. Opas on suunnattu erityisesti musiikinopettajille
ja musiikinharrastajille. Opas on suomenkielinen ja oletuksena on, että käyttäjä lataa itselleen ohjelman suomenkielisen version. Lataa Audacity tästä.
Opas on jaettu kuuteen valikkoon:
- Mikä Audacity on ja mihin se soveltuu: ohjelman käyttöönotto ja valikot esitellään. Valikosta löytyy myös Audacityn pikaopas.
- Äänittäminen Audacityllä: äänittämiskomennot, päälleäänittäminen ja klikin käyttö.
- Edtointi Audacityllä: editointityökalut ja tavanomaiset editointikomennot. Valikosta löytyy myös lista tärkeistä näppäinpikakomennoista.
- Miksaus Audacityllä: efektointi, plug-in -ohjelmien asentaminen, tiedostoformaatit ja lyhyt masterointiopas.
- Audio-ohjelmien hyödyntäminen kouluopetuksessa: minkälaiseen opetukseen ohjelmat soveltuvat ja minkälaista laitteistoa tähän tarvitaan. Valikossa esitellään projektiesimerkki moniraitaäänittämisestä Audacityllä.
- Sanasto: yleisiä musiikkiteknologiaan liittyviä termejä ja Audacityn käyttöön liittyviä termejä.
Audacityn kuten muidenkin ohjelmien käytössä kannattaa alusta alkaen totutella näppäinpikakomentojen käyttöön, koska tämä nopeuttaa työskentelyä huomattavasti. Tässä oppaassa pikakomennot merkitään yleisen käytännön mukaisesti sulkeiden sisälle ja eri näppäimet erotetaan plusmerkillä (+). Näin esimerkiksi ohjelman asetukset-valikkoon päästään painamalla CONTROL- ja P-näppäimiä (CTRL+P). Mac-ympäristössä CTRL-näppäin korvataan COMMAND-näppäimellä (=omppunäppäin). Otsikon editointi ja miksaus alta löytyy lista usein tarvittavista näppäinpikakomennoista.
Sivustoa on viimeksi päivitetty 9.5.2008
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee
Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Ei muutettuja teoksia 1.0 Suomi-lisenssi.