Tässä oppaassa esitellään, miten musiikkia tai ääntä yleensä taltioidaan ja käsitellään Audacity-ohjelmalla. Opas on suunnattu erityisesti musiikinopettajille ja musiikinharrastajille. Opas on suomenkielinen ja oletuksena on, että käyttäjä lataa itselleen ohjelman suomenkielisen version. Lataa Audacity tästä.

Opas on jaettu kuuteen valikkoon:

  • Mikä Audacity on ja mihin se soveltuu: ohjelman käyttöönotto ja valikot esitellään. Valikosta löytyy myös Audacityn pikaopas.
  • Äänittäminen Audacityllä: äänittämiskomennot, päälleäänittäminen ja klikin käyttö.
  • Edtointi Audacityllä: editointityökalut ja tavanomaiset editointikomennot. Valikosta löytyy myös lista tärkeistä näppäinpikakomennoista.
  • Miksaus Audacityllä: efektointi, plug-in -ohjelmien asentaminen, tiedostoformaatit ja lyhyt masterointiopas.
  • Audio-ohjelmien hyödyntäminen kouluopetuksessa: minkälaiseen opetukseen ohjelmat soveltuvat ja minkälaista laitteistoa tähän tarvitaan. Valikossa esitellään projektiesimerkki moniraitaäänittämisestä Audacityllä.
  • Sanasto: yleisiä musiikkiteknologiaan liittyviä termejä ja Audacityn käyttöön liittyviä termejä.
Tekstissä valikkopolkujen kohdat erotetaan nuolimerkillä (>). Esimerkiksi asetukset-valikko löytyy ohjelman pääikkunan yläpalkin kautta seuraamalla seuraavaa polkua: Muokkaa > Asetukset.

Audacityn – kuten muidenkin ohjelmien – käytössä kannattaa alusta alkaen totutella näppäinpikakomentojen käyttöön, koska tämä nopeuttaa työskentelyä huomattavasti. Tässä oppaassa pikakomennot merkitään yleisen käytännön mukaisesti sulkeiden sisälle ja eri näppäimet erotetaan plusmerkillä (+). Näin esimerkiksi ohjelman asetukset-valikkoon päästään painamalla CONTROL- ja P-näppäimiä (CTRL+P). Mac-ympäristössä CTRL-näppäin korvataan COMMAND-näppäimellä (=omppunäppäin). Otsikon ”editointi ja miksaus” alta löytyy lista usein tarvittavista näppäinpikakomennoista.

Sivustoa on viimeksi päivitetty 9.5.2008Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee
Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Ei muutettuja teoksia 1.0 Suomi-lisenssi
.