Sibelius-Akatemia
Aleatori etusivu

Pieni soitinopas

Aarre Joutsenvirta

Tämän artikkelin tarkoitus on opastaa soittimille sovittamiseen. Se sisältää tietoa tavallisimmista sinfoniaorkesterin soittimista sekä kitarasta ja saksofonista. Materiaali on alunperin tehty Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen teoriaopetuksen tarpeisiin, jossa se on palvellut oppaana sovitusten tekoon erityisesti koulu- ja musiikkiopistoikäisille soittajille.

Nykyään on mahdollista erilaisten nuotinkirjoitusohjelmien ja sekvensserien avulla kirjoittaa tietokoneella melkein mitä tahansa - myös "eläville muusikoille" mahdotonta soitettavaa (esimerkiksi syntesoijien "huilusoundit" yltävät usein jopa subkontraoktaaviin). Artikkelin keskeisenä ajatuksena onkin rajata esimerkiksi soitinten äänialat niin, että myös harrastajamuusikko pystyy toteuttamaan säveltäjän/sovittajan musiikilliset ideat.

Soittimet esitellään kutakuinkin partituurijärjestyksessä, mutta mikään ei estä lukemasta artikkelia hakuteoksen tapaan sieltä täältä. Mukana on myös perustietoa esimerkiksi puhallinsoittimien äänentuottomekanismista ja yleistä terminologiaa.

Partituurijärjestys →

Tulostettava versio