Sibelius-Akatemia
Aleatori etusivu

Stemmoista sointuihin

Kun eri stemmat soivat yhtäaikaisesti, muodostuu sointuja.

Kolmisoinnut

Kolmisoinnussa on kolme säveltä: pohjasävel, terssisävel ja kvinttisävel. Joskus kvinttisävel puuttuu. Terssittömät avosoinnut ovat tonaalisessa musiikissa harvinaisia. Miksi?

Mikä tahansa kolmisoinnun sävelistä voi olla kaksinnettu. Pohjasävelen kaksinnus on tavallisinta. Johtosäveltä (puoli sävelaskelta toonikan alapuolella) ei kuitenkaan kaksinneta (paitsi tietyissä sekvensseissä).

nuottiesimerkki

Soinnun sävelet voivat olla erilaisissa asetteluissa. Basson sävel määrää soinnun käännöksen ja sopraanon sävel määrää soinnun aseman.

nuottiesimerkki

Nelisoinnut

Nelisoinnussa on neljä säveltä: pohjasävel, terssisävel, kvinttisävel ja septimisävel. Kvinttisävel puuttuu hyvin usein. Septimisävel on jännitteinen sävel, eikä sitä saa kaksintaa. Muita säveliä voi kaksintaa (ei kuitenkaan johtosäveltä).

nuottiesimerkki

Basson sävel määrää septimisoinnun käännöksen.

nuottiesimerkki

Muunnesoinnut

Muunnesoinnussa on ainakin yksi muunnesävel. Muunnesäveliä ei kaksinneta.

nuottiesimerkki

Stemmojen etäisyys

Stemmojen asettelu vaikuttaa soinnun sointiin. Soita ja vertaile seuraavia esimerkkejä:

nuottiesimerkki

Paras sointi saavutetaan, jos suurin välimatka on alimpien stemmojen välillä. Harjoituksissa ainoastaan basson ja tenorin väli saa ylittää oktaavin.

nuottiesimerkki

Harjoitus

Kirjoita pyydetyt soinnut kolmessa eri asettelussa neliäänisesti. Älä muuta sointujen käännöksiä vaan ylä-äänten järjestystä. Älä riko kaksinnussääntöjä.

nuottiesimerkki


Tulostettava versio