Photo: kaospilot.dk

Kaospilot ja kolme ohjetta tulevaisuuden työhön

Kuvittelen mielessäni tulevaisuuden työelämän. Siellä on robotteja rakennustyömailla. Siellä on tietotyöläisiä järjestäytyneinä globaaleiksi verkostoiksi, joissa työt ja rahat jaetaan. Siellä K-A-I-K-K-I, myös tavarat, ovat netissä, ja sähköinen kommunikaatio on entistäkin nopeampaa ja todentuntuisempaa. Autot ja lentokoneet ovat päästöttömiä, mutta niitä ei juuri tarvita (ks. edellinen lause). Globaalin tasa-arvon epäsuhta on ratkaistu. Osaan kuvitella, mutta en osaa ennustaa. Jos osaan kuvitella tulevaisuuden työelämän, osaan ehkä myös luoda sen.

Kuinka ihmistä voi auttaa kuvittelemaan (hyvän) tulevaisuuden ja antaa hänelle valmiudet lähteä toteuttamaan sitä? Kansainvälisesti palkittu Kaospilot on jo 25 vuoden ajan kouluttanut nuoria Aarhusissa, Tanskassa. Vielä vuosikymmentenkin jälkeen koulun toimintaidea on raikas ja vallankumouksellinen: opiskelijoista tehdään maailman muuttajia. Mitä voimme oppia Kaospilotin filosofiasta?

1. Älä mukaudu vaan muuta

Työelämä muuttuu nopeammin, kuin koulutus ehtii vastata sen tarpeisiin. Koulutuksen tavoitteena on usein tehdä opiskelijoista ammattilaisia jollekin tietylle alalle. Entä jos alaa ei enää ole olemassa kymmenen vuoden kuluttua? Automatisaatio on vaihtanut työntekijät monilla aloilla koneisiin. Digitalisaatio ja robotisaatio jatkavat samaa kehitystä. Kaospilot kääntää asetelman ylösalaisin: opiskelijoita ei kouluteta työvoimaksi vaan muutosvoimaksi. Luokaamme uutta todellisuutta, jossa uudet bisnesideat, toimintamallit ja työpaikat syntyvät!

2. Katso ulos ja kiinnity yhteisöön

Usein toistettu klisee on, että tekemällä oppii. Opiskelijan ei kuitenkaan tarvitse tehdä harjoitteitaan eristyksistä muusta maailmasta. Kun koulutyöllä on merkitystä myös oppilaitoksen seinien ulkopuolella, opiskelijan motivaatio tekemiseen kasvaa. Opiskelija voi oman työnsä kautta myös hyödyttää laajempaa ihmisjoukkoa, ympäröivää yhteisöä. Kaospilotin opiskelijat oppivat tekemällä yhdessä muiden kanssa. Samalla he kehittävät paitsi omaa osaamistaan, myös ympäröivää maailmaa. Silta opiskelun ja koulun ulkopuolisen maailman välillä lyhentää loikkaa opinnoista työelämään. Kaadetaan koulujen seinät!

3. Tee työtä, jolla on (hyvä) tarkoitus

Työtä, työtä tehdään, jotta, jotta leipää syödään.

Toki, toki, mutta useimmille meistä työ tarkoittaa muutakin: se tuo elämään sisältöä ja merkitystä. Työ vie vuorokaudestamme vähintään kolmanneksen, joten sillä on kovastikin väliä, millä mielellä lähdemme aamulla työpaikalle. Tutkimukset vahvistavat tuntemuksen, että hyvän tekeminen myös tuntuu hyvältä. Toisten auttaminen tekee onnelliseksi. Kaospilotin filosofian pohjalla on halu luoda positiivista muutosta. Opiskelijat oppivat kysymään itseltään, mitkä oman työn vaikutukset ovat. Ymmärrä, että tekemäsi työ vaikuttaa ympäröivään maailmaan – ei vain lompakkosi paksuuteen.

 

Kaisa Larjomaa, tiedottaja, Creative and Inclusive Finland

 

Kaospilotin perustaja, kansainvälisesti arvostettu ajattelija ja vaikuttaja Uffe Elbæk saapuu Helsinkiin Musiikkitalolle 9.5. puhumaan Tulevaisuuden työ -seminaariin. Ilmoittaudu nopeasti, ennen kuin paikat loppuvat!

Lisää tietoa ja ilmoittautuminen: http://www.lyyti.in/tulevaisuudentyo