Jousitukset

Kolme esimerkkiä jousen käytöstä

Seuraavassa on kolme eri versiota jouhikkosoitteesta nimeltään Nykytys. Sen on alkujaan soittanut Feodor Pratšu ja tallentanut A.O. Väisänen perinteenhakureissullaan 1916.

Ensimmäinen näyte on tyypillisin jouhikon jousitustapa. Jousen suunta vaihtuu heikolla tahdinosalla, jolloin syntyy jouhikolle tyypillinen rytmisyys. Jousen suunnan vaihtumisella saadaan aikaan sama rytminen teho kuin seuraavan näytteen puntituksella

Toisessa näytteessä jousen suunta vaihtuu vain vahvoilla tahdinosilla. Vaikka heikot tahdinosat soitetaankin samansuuntaisella jousella, niihin tulee aksentti. Aksentit tuotetaan jousen paineen ja nopeuden äkillisellä muutoksella, puntituksella.

Kolmannessa näytteessä jousen suunta vaihtuu jokaisella äänellä. Jousen suunta on merkitty nuottien yläpuolella olevilla jousitusmerkeillä.

Näytteet soittaa Ilkka Heinonen 3-kielisellä jouhikollaan, jonka on rakentanut Rauno Nieminen. Malli "impilahti" pohjautuu impilahtelaisten Juho Vaittisen ja Feodor Pratšun jouhikoihin. Kansi on kuusta, emäpuu leppää ja jousi pihlajaa. Kielet on kierrettyä nailonsiimaa. Soittimessa on alttoviulun pikavirittimet.