Teatterikorkeakoulu

Pirita Tolvanen

Arkisto

Vaikka jalka ei enää nousekaan.

Vaikka jalka ei enää nousekaan

Vanhusten palvelutalojen arkea voi rikastuttaa monella tavalla, vaikka tanssien. Turun Ruusukorttelin palvelukeskuksessa helmikuussa 2010 toteutettu tanssitaiteilija Jonna Aaltosen tanssilähtöinen hanke onnistui niin hyvin, että siitä ollaan kehittämässä tuotetta.

PolvennostoSeikkailu, jota Jonna Aaltonen kutsuu liikelähtöiseksi ”elämäntaitotyöpajaksi” pyrki lisäämään kehotietoisuutta ja rikkomaan arjen rutiineja. Vaikka työpaja oli tanssilähtöinen, niin askelmerkit eivät olleet tärkeitä.

Polvennosto viittaa liikkeeseen, seikkailu uuteen ja jännittävään. Aaltonen piti tärkeänä, ettei sanaa tanssi ollut työpajan nimessä: ideana oli liikkua omien kykyjen mukaan. Mutta tanssiakin sai.

Neljästi järjestettyyn PolvennostoSeikkailuun osallistui palvelukeskuksen asiakkaita, lähiympäristön vanhuksia sekä osa henkilökuntaa. Kiitos viidakkorummun, osallistujamäärä kasvoi kerta kerralta. Palaute oli myönteistä ja innostunutta.

”Mukaan intoutui myös niitä vanhuksia, jotka eivät aiemmin olleet ottaneet osaa keskuksen järjestämiin toimintoihin, kuten jumppatunteihin. Osa oli yllättynyt siitä, että liikunta pystyi olemaan niin mukavaa, ja osa siitä että ylipäänsä pystyi olemaan mukana”, Aaltonen kuvailee.

Tanssitaiteilijalle työ ei ollut pelkkää antamista. ”Halusin avata tanssitietäni muuhunkin kuin perinteiseen taiteilijuuteen ja jakaa maailmaa, joka on minulle antanut niin paljon”, Aaltonen kertoo. Samalla se palkitsi. ”Sain omalle tanssijuudelleni uutta perspektiiviä, ja lisää laatua myös omaan elämääni.”

Vaikutukset ovat olleet hyvin lupaavia, eivätkä vain fyysisiä. Toimintakyvyn parantumisen ohella myös mieli on virkistynyt. Jatkoa on siis tulossa.

Tavoitteena kolmannen sektorin tuote

Alkuperäinen inspiraatio syntyi Zodiakin Tanssin portaat -koulutuksesta syksyllä 2009. Nyt PolvennostoSeikkailu on osa Hymykuopat-pilottihanketta. Hymykuopissa yhdistetään kunnan tarpeita ja kulttuuriyhdistysten osaamista.

Tuottaja Riikka Campomanesin mukaan Seikkailu jatkuu viimeistään syksyllä. Siitä kehitetään tuote, jota voidaan jatkossa tarjota muillekin: hoitajille, kasvattajille, työyhteisöille. Kevään kuluessa myös tanssitaiteilija Kaisa Koulu aloittaa hankkeessa työskentelyn dementoituneiden vanhusten kanssa.

PolvennostoSeikkailu oli myös ensimmäinen osa Läntisen tanssin aluekeskuksen hanketta. Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen hanketoiminta alkaa tänä keväänä. Toiminta kohdistuu Hankasalmen kahteen palvelutaloon, sairaalan vuodeosastolle sekä kotona asuviin vanhuksiin, joille toimintaa järjestetään kunnan tiloissa. Luvassa on tanssiesityksiä ja -työpajoja. Aluekeskus palkkaa vetäjäksi vaihtuvan tanssitaiteilijan kuukaudeksi tai kahdeksi kerrallaan.

Molemmissa aluekeskuksissa toimintaa erityisryhmille on järjestetty aiemminkin, mutta sen osuus kasvaa hankkeiden myötä. Sisä-Suomessa erityisesti konsepti vanhusten kanssa tehtävästä työstä on jo ollut valmiina: ohjelmistossa on varta vasten ikäihmisille tehtyjä teoksia. Läntisessä aluekeskuksessa Kaisa Koulu on työskennellyt ihottumaa sairastavien lasten kanssa. Tarve erityisryhmille suunnatuista hyvinvointipalveluista lisääntyy.

Suurempana kehyksenä toiminnalle on Teatterikorkeakoulun Koulutus- ja kehittämispalveluiden hallinnoima valtakunnallinen Kolmas lähde -hanke, johon myös Jonna Aaltosen työ kytkeytyy. Tavoitteena on vahvistaa taide-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen osuutta hyvinvointipalveluiden tarjoajana.

Kolmas lähde -hankkeen päätösseminaari Kolmannella lähteellä – hyvinvointia kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön aloilta 7.–8.10.2010. Lisätiedot www.kolmaslahde.fi

 

Hae jutuista