Teatterikorkeakoulu

Haastattelut Aura Nurmi

Arkisto

Aune Kallinen, esittävien taiteiden lehtori (nykyteatteri). Kuva: Ela Spalding.

Peukalo keskellä kämmentä?

Tiedättehän vitsin? Kuinka monta Hollywoodin kotirouvaa tarvitaan…? No, sehän on sovellettavissa vaikka talon uusien lehtorien esittelyyn. Mikä on heidän teknologiasuhteensa?

1Aune Kallinen
Esittävien taiteiden lehtori (nykyteatteri)

Kuinka pärjäät tekniikan kanssa? Vältteletkö, rakastatko?
Vastaan ensin monikossa: omien tekniikoitteni kanssa kohtalaisesti, kunhan muistan että ne ovat jatkuvassa muutoksessa. Usein kyllästyn kun avoimina, määrittelemättöminä ja mahdollisina alkaneet asiat kehittyvät tekniikoiksi, jonkinlaiseksi tunnetun taidon harjoittamiseksi – kun johonkin aletaan suhtautua valmiina ja loppuun saatettuna.

Eri tekniikat ovat kiinnostavia niissä määrin kuin ne onnistuvat viittaamaan ja avautumaan itsensä ulkopuolelle, kaikkeen mitä emme vielä tunne ja hallitse. Jos kysymyksellä haetaan suhdetta esimerkiksi fläppitauluun, videoprojektoriin, DVD-soittimeen ja luentosalin valonhimmentimiin, niin vastaus voisi olla: hyvin. Välttelen tarvittaessa, rakastan tarvittaessa.

 

Viehättävä tekninen innovaatio?
Maalämpöpumppu. Myös pyörä, jonka voi keksiä aina uudelleen.

Lisääkö teknologia ihmisten kohtaamattomuutta?
Riippuu miten sitä käytetään, minkälaisin ehdoin ja tavoittein. Aina kun sitä käytetään mekanistisen maailmankuvan, ihmiskeskeisyyden ja hallinnan harhan pönkittämiseen se tekee meistä kapeaalaisia ja lisää kohtaamattomuutta. Toisaalta teknologian avulla voimme myös seurustella tuntemattoman ja oudon kanssa ja harjoittaa taitojamme kohdata Toinen...

2Jukka O. Miettinen Yhteisen opetuksen keskus, esittävien taiteiden historia ja teoria. Kuva: Jaana Simula.Jukka O. Miettinen
Yhteisen opetuksen keskus, esittävien taiteiden historia ja teoria

Turhaudutko koskaan teknologiaan?
On hyvin turhauttavaa, että tietotekniikka tuottaa koko ajan uusia formaatteja. Aikanaan oli VHS- ja betamax-videoiden yhteensopimattomuus, nyt Macin ja PC:n, puhumattakaan kaikenlaisista DVD-formaateista, jotka eivät aina suostu näkymään jollakin tietyllä laitteella. Paljon menee kallista aikaa näiden asioiden kanssa sählätessä.

Mitä kolmea teknistä välinettä käytät useimmiten?
Käytän kaikilla luennoillani Power- Pointia kuvien näyttämiseen sekä myös videota ja DVD:tä. Minulla on käynnissä parastaikaa jättiprojekti, jossa siirrän kaiken video-oppimateriaalin DVD-formaattiin. Se vie paljon aikaa, mutta pystyn samalla editoimaan materiaalia tiiviimmäksi.

Viehättävä tekninen innovaatio?
Tuorein ihastukseni on unkarilainen, hieman PowerPointin kaltainen ohjelma nimeltään Prezi. Siinä kuvia ja tietoa voi koota ja näyttää vapaamuotoisesti, hieman niin sanotun mindmapin tavoin, mikä sopii moniin aiheisiin paremmin kuin lineaarisesti, diashown tavoin etenevä PowerPoint. Tarkoitus olisi, että systeemiä esiteltäisiin muillekin opettajille myöhemmin tänä vuonna.

Jukka Ruotsalainen, näyttelijäntyön lehtori. Kuva: Jaana Simula.3Jukka Ruotsalainen 
 Näyttelijäntyön lehtori

Mitkä ovat kaksi teknologiaan/ tekniikkaan liittyvää asiaa, jotka ovat helpottaneet elämääsi?
Klassinen pilates kehollisena tekniikkana on helpottanut elämääni valtavasti. Tunnen, että sen hengitys- ja liikeoppi on elintärkeää nykyiselle opetus- ja taiteelliselle työlleni. Perustan tälle perustekniikalle nykyisin kaiken työni fyysisessä puolessa; liikeilmaisussa, tanssissa, puheessa, laulussa.

Jotenkin hävettää, mutta kannettava tietokoneeni on nykyään melkein osa minua. Hoidan suurimman osan asioista sillä ja en voi kuvitella, mitä tehdä ilman sitä. Joskus harvoin unohdan sen kotiin ja olen täysin hukassa.

Minkä teknologiaan/tekniikkaan liittyvän asian tarpeellisuutta et hyväksy tai ymmärrä?
En hyväksy sotateollisuutta tai taistelutekniikoita, jotka tähtäävät ihmisen tappamiseen. En myöskään hyväksy ydinvoimaa, vaikka ymmärrän, miksi se on valittu joissain maissa. En ymmärrä leipäkoneita tai sähköhuopia tai yksityisautoja kaupunkien keskustoissa.

 

Hae jutuista