OSKARI TOLONEN

1982 | Tampere | kuvanveisto

 

UNIA KUVATAIDEAKATEMIASTA


Koulussa saadaan tehtävä nimeltä “Living Space”. Ehdotan teosta, jossa näyttelyn taulut kääntyvät seinässä, vaihtavat puolta. Tehtävän voittajaksi valitaan, yleisöäänestyksessä lähikaupassa, presidentinvaalien äänestystuloksia luetteloiva työ. Sen käsitteellinen, haackemainen, ensivaikutelma muuttui, kun vaaliehdokkaiden historiallinen, genealoginen rooli tiettyjen luokkien ja naisten hyväksikäyttäjinä osoitettiin aavemaisesti kootulla dioraamalla.
——
Koulun rappusissa. Välitunti. Satun maalauksen professorin tielle. Hän kysyy minulta heti, olenko ehtinyt jo tulkita niitä taideteoksia, maalauksia, joita olin hiljattain nähnyt. Änkytän takaisin, ”En”. Olen ollut taistelussa, yritän selittää. Hän ei kuitenkaan ota sotaa, johon viittaan, samalla vakavuudella kuin minä. Koulun piha on raaka taistelukenttä, opiskelijat ovat sodassa keskenään.(Aseistus on sentään monipuolista. Joillakin on käytössään korkean tason teknologioita, joillakin ei mitään, toisilla, mitä jätelavalta löytyy.)
——
Koko Kuvataideakatemia lähti yllättäen liikekannalle, kun jossakin tarjottiin vahaa.
    Kuulutukset kertoivat keltaisen vahaerän saapuvan jakoon pian, mutta lopulta siitä nähtiin vain tahmeita haaleanruskeita rippeitä.
___

“Pian ystävällisen jutustelumme alettua, hän alkoi puhua minulle aavistuksen verran kryptisesti. Ja silloin näin hänen katseensa eteen piirtyvän symbolin, ja vaivoin sain ymmärrettyä sen olevan osoitus juuri käynnistyneestä johdattelemisesta Väärään Ymmärrykseen.”