Bali

Jaavan itäinen naapurisaari, pieni Bali, on kulttuuriltaan poikkeuksellinen. Muualla Kaakkois-Aasiassa intialaisvaikutteinen ns. hindulais-buddhalainen kulttuuri kuoli tai sulautettiin myöhempiin kulttuurisiin kerrostumiin, mutta Balilla se on elävää todellisuutta tänäkin päivänä. Balilla oli omat varhaiskulttuurinsa, joista kertovat myöhemmän kivikauden löydöt ja Pejengin kylässä pyhänä edelleen kunnioitettu muinaiseen Vietnamista levittäytyneeseen Dong Sonin pronssikulttuuriin liittyvä pronssinen gongirumpu, niin sanottu Pejengin kuu. Erilaiset arkeologiset löydöt viittaavat siihen, että Bali saattoi olla suorassa yhteydessä Intiaan jo ennen kuin saaren kulttuurin kehitykselle ratkaiseva jaavalaistuminen alkoi.

Balin ja Itä-Jaavan milloin sotaisat, milloin rauhanomaiset suhteet alkoivat vakiintua 900-luvun lopulla balilaisen hallitsijan ja jaavalaisen prinsessan avioliiton myötä. Itä-Jaavan viimeinen hindudynastia Majapahit valloitti Balin 1300-luvulla. Ja seuraavalla vuosisadalla, Majapahitin luhistuttua ja islamilaisen vallan edessä, Itä-Jaavan hindulainen aristokratia ja oppineet pakenivat Balille tuoden sinne mukanaan oman kulttuurinsa. Aluksi hindukulttuuri keskittyi lähinnä hoveihin, mutta vähitellen sen vaikutus säteili niiden ulkopuolelle minkä seurauksena esimerkiksi Balin omat animistiset luonnonjumaluudet saivat sanskrit-peräiset nimet. Kehittyi synkretistinen uskonto, ”balilainen hindulaisuus”, joka yhdistelee shivalaista hindulaisuutta, mahayana-buddhalaisuutta, tantralaisia oppeja sekä paikallista animismia ja esi-isien kulttia. Kosmologisesti saari muodostaa oman suljetun maailmansa, jonka henkinen keskipiste on saaren itäosassa sijaitseva Gunung Agungin tulivuori.

Balin ja islamilaistuneen Jaavan kontaktit jäivät niukoiksi, joten Balin kulttuuri sai elää suhteellisen rauhassa ulkopuolisilta vaikutuksilta aina 1800–1900-lukujen vaihteeseen. Silloin Balin rauha järkkyi, kun hollantilaiset astuivat maihin ja paikallisten hovien jäsenet suorittivat rituaalisen puputan-itsemurhan astuen vain seremoniallisin kris-tikarein varustautuneina kohti hollantilaisten tuliaseita. Balin jouduttua hollantilaisten valtaan saaren keskushovi Klungkung menetti merkityksensä, ja hovien vuosisataiset taideperinteet, gamelan-orkestereiden soittimet sekä teatteri- ja tanssiryhmät siirtyivät kyläyhteisöjen pääomaksi. Balin kylillä on perinteisesti ollut suhteellisen suuri itsehallinto. Kyläneuvosto, banjar, hoitaa yhteisiä asioita ja nykyään useimmat taideperinteet elävätkin lähinnä kyläneuvostojen vaalimina. Prosessi on ollut poikkeuksellinen. Ankaran hovietiketin ja seremoniallisuuden rajoittamat taidemuodot muuttuivat yhtäkkiä kansantaiteeksi. Seurauksena on ollut ainutlaatuinen taiteiden renessanssi. Uskonnollisrituaaliset perinteet on pyritty suojelemaan, mutta vähemmän rituaalisia taidemuotoja on kehitelty edelleen ja kokonaan uusiakin luotu. Muutokset näkyivätkin ensimmäiseksi juuri musiikissa ja tanssissa. Rituaalisten rajoitusten lieventyessä orkestereille alettiin luoda uudenlaista musiikkia ja tansseja kehitettiin populaarimpaan suuntaan.

Tanssi ja teatteri ovat edelleen Balilla olennainen osa uskonnollisia rituaaleja ja ihmisten jokapäiväistä elämää. Huolimatta siitä, että Balista on 1900-luvun puolivälin jälkeen kehittynyt yksi maailman suosituimpia matkailukohteita, ”australialaisten Kanarian saaret”, sen perinteinen kulttuuri on säilyttänyt poikkeuksellisen elinvoimaisuutensa ja monipuolisuuteensa. Balia voikin pitää teatterin ja tanssin kannalta yhtenä kiinnostavimpana kohteena koko maailmassa.

Balilaiset jakavat itse teatteri- ja tanssitraditionsa niiden pyhyyden mukaan. Wali-esitykset ovat kaikkein pyhimpiä, eikä niitä ole tarkoitettu ei-hindujen nähtäviksi. Niihin kuuluu erilaisia arkaaisia tansseja ja rituaaliesityksiä. Ne esitetään temppelialueen sisimmällä, pyhimmällä pihalla, jonne eivät ei-hindulaiset ole tervetulleita. Bebali-tyyppisiä esityksiä sen sijaan esitetään temppelin uloimman portin edessä ja niin kaikki voivat seurata esityksiä. Monet Balin kuuluisimmista esitysmuodoista kuuluvat juuri bebali-kategoriaan.