Manipuri-tanssit
Itäisimmän Intian tanssit

Manipuri-tanssit muodostavat poikkeuksellisen ryhmän Intian klassisiksi luokiteltujen tanssien joukossa, sillä ne olivat tälle vuosisadalle asti syrjäisen vähemmistökansallisuuden taidetta. Hindulaisuus omaksuttiin vishnulaisessa muodossa Manipurissa vasta 1600–1700-lukujen vaihteessa. Ennen sitä asukkailla oli omat uskontonsa, omat rituaalinsa ja tanssinsa. Vanhat uskomukset ja taidemuodot sulautuivat hindulaisuuteen tai jäivät elämään sen rinnalle.

Raslila-tanssidraamat

Manipurista tuli hindulaisen bhakti-liikkeen tukikohta. Rituaaliset tanssidraamat, raslila-draamat kuvittavatkin pelkästään bhakti-tematiikkaa. Manipur-tanssin kulta-aikaa olivat 1700–1800-luvut. Silloin luotiin manipur-tanssien nykyinen ohjelmisto. Raslila-tanssidraamojen aiheena voi olla Krishnan mystinen piiritanssi paimenneitojen kanssa. Kuutamon loisteessa neidot kokoontuvat tanssimaan Krishnan ympärille. Jokainen heistä saa todistuksen Krishnan jumalallisuudesta, kun hän monistuu siten että kukin saa rinnalleen oman Krishnansa. Tanssijattarien puvut ovat näyttäviä. Alaosana on kirkasvärinen kovitettu tynnyrimäinen hame, sen päällä lyhyt rypytetty harsohame ja yläosana tiukka pusero. Hiuksista laskeutuu läpinäkyvä huntu. Asu on kirjailtu kimaltelevilla paljeteilla ja peilinkappaleilla. Puku on satumainen, ja perimätiedon mukaan maharaja Bhagyacandra sai idean tanssiasuihin unessaan. Krishnan asu on yksinkertaisempi: väljien pussihousujen tavoin taitettu oranssi lannevaate, ja päässä riikinkukon sulalla somistettu kruunu.

Vaikka manipur-tansseista puuttuvat Intian teatterin ja tanssin korostetut silmä- ja kasvoliikkeet, on tanssien perimmäinen tarkoitus herättää yleisössä tietty tunnelma. Raslila-tanssit ovat tyypillistä bhakti-taidetta, joten niiden hallitsevina tunteina ovat rakkaus ja kaipaus. Manipur-tansseihin liittyy myös dynaamisia ja näyttäviä miesten rumputansseja, joissa tanssija soittavat rumpuja akrobaattisissa liikesarjoissa. Monet miesten tanssit perustuvat paikalliseen taistelutaitoperinteeseen.