Stemmoista sointuihin
Kun eri stemmat soivat yhtäaikaisesti, muodostuu sointuja.
Kolmisoinnut
Kolmisoinnussa on kolme säveltä: pohjasävel, terssisävel ja kvinttisävel. Joskus kvinttisävel puuttuu. Terssittömät avosoinnut ovat tonaalisessa musiikissa harvinaisia. Miksi?
Mikä tahansa kolmisoinnun sävelistä voi olla kaksinnettu. Pohjasävelen kaksinnus on tavallisinta. Johtosäveltä (puoli sävelaskelta toonikan alapuolella) ei kuitenkaan kaksinneta (paitsi tietyissä sekvensseissä).
Soinnun sävelet voivat olla erilaisissa asetteluissa. Basson sävel määrää soinnun käännöksen ja sopraanon sävel määrää soinnun aseman.
Nelisoinnut
Nelisoinnussa on neljä säveltä: pohjasävel, terssisävel, kvinttisävel ja septimisävel. Kvinttisävel puuttuu hyvin usein. Septimisävel on jännitteinen sävel, eikä sitä saa kaksintaa. Muita säveliä voi kaksintaa (ei kuitenkaan johtosäveltä).
Basson sävel määrää septimisoinnun käännöksen.
Muunnesoinnut
Muunnesoinnussa on ainakin yksi muunnesävel. Muunnesäveliä ei kaksinneta.
Stemmojen etäisyys
Stemmojen asettelu vaikuttaa soinnun sointiin. Soita ja vertaile seuraavia esimerkkejä:
Paras sointi saavutetaan, jos suurin välimatka on alimpien stemmojen välillä. Harjoituksissa ainoastaan basson ja tenorin väli saa ylittää oktaavin.
Harjoitus
Kirjoita pyydetyt soinnut kolmessa eri asettelussa neliäänisesti. Älä muuta sointujen käännöksiä vaan ylä-äänten järjestystä. Älä riko kaksinnussääntöjä.
Tulostettava versio |