Julkinen rahoitus luoville tekijöille

Mahdollisuuksia boostata luovan alan yrityksen kehittämistä

Luovien alojen toimijoille löytyy monia tapoja boostata yritystoimintaa. AGMA - Luovan talouden agentit ja managerit ry teki Creative and Inclusive Finlandin toimeksiannosta kartan, joka auttaa luovimaan rahoitusviidakossa!
 
Kuva esittelee yleisimmät julkiset tuet yrityksille. Mukana kuvassa ovat myös luoville aloille erityisesti kehitetyt rahoitusinstrumentit.
 
PDF-kuva avautuu tämän linkin takana!
 
Käytä kuvaa näin:
 
a) Valintapolkua ohjaavat kuvan vasemmassa laidassa olevat kysymykset hakijalle. Lisäksi kuvan keskellä yläosassa näkyvät eri rahoituksen kohteena olevat kehittämistarpeet.
Esimerkiksi: 
Millainen yritysmuotosi on? Osakeyhtiö.
Mihin kehityskohteeseen?  Liiketoiminnan kehittäminen ja kasvu.
Mihin rahaa saa käyttää? Omat palkat ja ulkopuoliset ostot.
> Rahoitusvaihtoehtoja on tarjolla polussa sekä start-up-yritykselle että pidempään toimineelle useita. 
 
b) Jokainen rahoitusinstrumentti on myös linkki rahoittajan kyseiselle sivulle. Esimerkiksi: DigiDemo-rahoituksen teksti vie linkkinä AVEKin DigiDemo-sivulle.
 
c) Kuvan alareunassa on lueteltuna rahoittajat. Väripallo osoittaa kunkin rahoitusinstrumentin kohdalla, kuka rahoitusta tarjoaa.
 
Yleisiä huomioita julkisesta rahoituksesta: 
 
1. RAHOITUKSEN TOIMINTA JA KRITEERIT: Tutki huolella AINA kunkin rahoitusinstrumentin toimintamalli (kenelle, milloin, miten) sekä sen myöntökriteerit, jotta rahoitustarpeesi ja rahoitusmuoto kohtaavat oikein.
 
2. DE MINIMIS: Suurin osa julkisista yritystuista on ns. de minimis -rahaa, jota yrityksellä voi kuluvan ja kahden edellisen tilikauden aikana olla yhteensä 200 000 euroa. Yritys on itse vastuussa rahoituspotin koon seurannasta.
 
3. MAKSATUSAIKATAULU: Monet rahoitusinstrumentit ovat takautuvasti eli kulujen syntymisen ja maksamisen jälkeen tilitettäviä avustuksia. Tilitys edellyttää kirjanpidossa näkyviä, rahoittajan hyväksymiä kustannuksia.
 
4. YRITYSMUOTO: Suurin osa kuvassa näkyvistä rahoitusinstrumenteista on tarkoitettu sellaiselle yritykselle, joka maksaa ennakonpidätyksen alaisia palkkoja (esim. osakeyhtiö). Toiminimi ei silloin voi hakea ko. rahoitusta. Osuuskunta tulkitaan tilanteesta riippuen vaihtelevasti, joten tarkista rahoittajan kanta osuuskunnan rahoitusmahdollisuuksiin. 
 
5. KOMMUNIKOI: Ole yhteydessä rahoittajan ilmoittamaan yhteyshenkilöön ja tarkista rahoituksen sopivuus ja ehdot, jotta ne sopivat juuri sinun yrityksellesi. 
 
Käyttöehdot: Kuvaa saa jakaa vapaasti. Kuvan tuotannosta vastaava AGMA pidättää oikeudet muutoksiin. AGMA ei vastaa siitä, miten yksittäiset hakijat onnistuvat rahoitushakemuksissaan. Onnea hakuun!

 

PS. Julkisen ja yksityisen rahoituksen lähteitä luoville ja osallistaville osaajille on listattu myös meidän nettisivujemme rahoitusinfossa!