NUORI2017 – usko tulevaisuuteen on kova!

Maaliskuun viimeisellä viikolla Tampere-talo oli täynnä keski-ikäisiä ihmisiä kaulassaan suuri messukortti, jossa luki NUORI2017. Olin yksi heistä, ja minunkin kaulassani heilui iloisesti samanlainen lappu. Kyse ei ollut ikuisen nuoruuden etsimisestä, vaan olin kollegoideni kanssa osallistumassa nuoriso- ja kasvatusalan suureen ammattilaistapahtumaan, NUORI2017:ään.

Messukortin lisäksi rinnassani oli Creative and Inclusive Finland – Luova ja osallistava Suomi – Kreativa delaktiga Finland -hankkeen logo. Minun ja kollegoideni agendalla oli esitellä koordinaatiohankkeemme sateenvarjon alla aikaan saatuja tuloksia. Kehittämishankkeiden tavoitteena on tuoda kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalat yhteen edistämään nuorten osallisuutta.

Innostusta ja tunnustusta kaikille nuorten parissa työskenteleville

Messupöytämme ääreen pysähtyi ihmisiä kyselemään Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hauista ja tutustumaan kehittämishankkeiden esitteisiin. Messukasseihin sujahti tietoa esimerkiksi siitä, kuinka nuoret pääsevät vapaaehtoisiksi festareille tai kuinka ammattilaiset oppivat lisää nuorten digitaalisesta maailmasta. Jos ESR veti ilmeen vakavaksi, toi Ilmianna innostaja -kampanjamme hymyn taas huulille. Suomessa on paljon nuorten parissa tärkeää työtä tekeviä ihmisiä, joita nyky- ja entisajan nuoret muistelevat lämmöllä myöhemmin. Kampanjan avulla halusimme antaa kunniaa näille arjen aarteille ja tuoda esiin nuoria innostavia henkilöitä.  Työkavereiden esiin tuominen nostatti selvästi ammattiylpeyttä ja toi hyvää mieltä monelle messukävijälle.

 

#ERNOD-hanke esittäytyy just nyt @cifinland'in ständillä Tampere-talon 2. kerroksessa. #OsaajienSuomi #nuori2017 pic.twitter.com/rdtzhvs0u4

— Sanna Lappalainen (@sannalap) 28. maaliskuuta 2017

 

Messupöydän äärellä pääsimme keskustelemaan monen ammattilaisen kanssa. Toisenlaista kohtaamista rakensimme oman 4 tapaa olla läsnä digissä ja livenä -sessiomme avulla. Vaikka ajoitus oli kolmepäiväisen tapahtuman viimeisinä hetkinä, keräsimme saliin 170 osallistujaa, jotka eläytyivät täysillä Palefacen innostavaan moderointiin ja lauluun. Koko tilaisuus on nähtävissä Creative and Inclusive Finlandin Facebook-sivulla ja tässä alla:

 

 

Läsnäolo ja kohtaamisen taito olivat tärkeitä NUORI2017:n teemoja, joten oli hienoa tuoda esille konkreettisia esimerkkejä onnistuneista kohtaamiskokeiluista. Kuulimme kuinka jalkapalloseura yhdistää vapaaehtoistyötä ja matalan kynnyksen toimintaa. Tanska mallin mukainen virtuaalinen läksytuki sai toteamaan, että sitä olisi pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin. Kirjastojen, nuorisotyön ja oppilaitosten yhteistyön esittely sai yleisön innostumaan ja kiittelemään kehitystyötä salin viestiseinällä:

“Kirjasto on ihan paras keksintö ikinä. Ihan mahtava hanke. Menkää kaikki kirjastoon!” kehotti yleisön jäsen.

Nuorisotyön ja kirjastojen yhteistyöhön innostettiin jo käskymuodossa.

“Kirjastoissa on jo paljon nuorisotiloja. Vielä jos kirjastoihin saataisiin lisää nuorisotyön osaamista, niin homma alkaisi pelittämään paremmin. Eli nuorisotyöntekijät kirjastoihin ja raja-aidat alas!” vaati toinen viestiseinälle kirjoittaja.

Digitaalisuus koetaan mahdollisuutena, mutta putoaminen nuorten kelkasta pelottaa

4 tapaa olla läsnä digissä ja livenä -session terävät panelistit laajensivat näkökulmia ja toivat mukaan erityisesti nuorten näkökulmaa. Panelisteina toimivat Ilmianna innostaja -kampanjassa palkittu työhönvalmentaja ja työnetsijä Sirpa Murtovaara Kuusamosta, Tampereen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jone Korpi sekä some-asiantuntija Amanda Stavén Nuorten Akatemiasta. Digitaalisuus aiheena herätti myös tunteita ja sai digitaalisen kommenttiseinän puhkeamaan vilkkaaseen keskusteluun. Uudet työskentelytavat ja välineet koettiin tarpeellisina:

”On mahtavaa että kehitetään uutta ja toimitaan siellä missä nuoretkin – mobiilissa."

Vaikka keski-ikäisen ammattilaisen kaulassa roikkuisi NUORI2017-lappu, se ei tee ihmisestä digitaalisuuteen kasvanutta nuorta kansalaista. Kehityksessä mukana pysyminen mietityttikin monia.

"Digijuttujen kehittyminen pelottaa, koska oman osaamisen pitää kehittyä samaan tahtiin. Vastustellessa etenemistä putoaa nuorten kelekasta", kiteytettiin huoli viestiseinällä.

Paneelista tulikin kehotus palkata nuoria digiohjaajiksi. Moni toi esille, että vaaditaan uskallusta kysyä nuorilta ja antaa heidän toimia asiantuntijoina. Juuri näillä perusteilla Ilmianna innostaja -kampanjan voittajaksi valittiinkin Sirpa Murtovaara, joka on tarttunut esimerkillisesti nuorilta lähteneeseen haasteeseen sellaisella alueella, jossa nuoret itse ovat asiantuntijoita. Päivän case-esimerkkien avulla tutustuimme moneen rohkeaan nuoreen, jotka jaksavat auttaa myös muita. Usko tulevaisuuteen konkretisoitui viestiseinälle Jone Korven puheenvuoron jälkeen seuraavasti:

"Se tunne, kun yläkouluikäinen puhuu fiksumpia kun monet aikuiset. Usko tulevaisuuteen on kova!"

Tähän oli kaikkien läsnäolijoiden helppo yhtyä siinä hetkessä.

 

Sirpa Murtovaara palkittiin Ilmianna innostaja -kampanjassa Q-lan -tapahtuman järjestämisestä. #nuori2017 #osaajiensuomi pic.twitter.com/0zU63BGAw3

— Nuorten Akatemia (@NuortenAkatemia) 29. maaliskuuta 2017

 

Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että yhä useampi nuori näkee tulevaisuuden epävarmana. Tutkimustieto mahdollistaa laajan tilannekuvan piirtämisen ja rakenteisiin vaikuttamisen. Nuorten elämää tutkitaan Suomessa paljon, ja yksi tärkeimmistä tiedonlähteistä on vuosittain julkaistava Nuorisobarometri. Yksi NUORI2017-tapahtuman sessioista oli Nuoret ja tulevaisuus -seminaari, jossa kiteytettiin viimeisimmän barometrin tulokset kolmeen isoon teemaan: nuorisoikäluokan pieneneminen, eriarvoisuuden lisääntyminen ja nuorten luottamuksen horjuminen yhteiseen tulevaisuuteen.

Yhteinen tulevaisuus tulee tekemällä. Samalla, kun fiilistelemme tarinoiden äärellä saaden niistä toivoa ja inspiraatiota, on pidettävä kokonaiskuva mielessä ja tehtävä töitä hyvinvointia tuottavien toimintatapojen kehittämiseksi. Vaikka nuoria emme enää olekaan, voi nuorten elämässä pysyä kiinni kokemalla, kuuntelemalla ja etsimällä tietoa. Esimerkiksi valtion nuorisoneuvoston sivuilla voi käydä lukemassa Nuorisobarometrin tuloksia. Pidetään huolta toisistamme!

Case-esimerkit

Case-esimerkeiksi valittiin toimintamalleja Creative and Inclusive Finlandin sateenvarjon alla toimivien hankkeiden piiristä. Tarkoituksena oli antaa kuulijoille uusia ajatuksia 15–29-vuotiaiden nuorten osallisuuden edistämisestä ja läsnäolosta digiaikana.

Vertaiset opiskelun apuna: virtuaalinen läksytuki
Projektipäällikkö Sanna Lappalainen, ERNOD-hanke, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk)

Mobiilisovellus tukemassa ammattiin opiskelevan hyvinvointia ja työelämätaitoja
Tutkija Mikko Nykänen, Combo-hanke, Työterveyslaitos

Kirjastojen, nuorisotyön ja oppilaitosten kädenpuristus
Projektipäällikkö Ritva Hyttinen, Näkymättömät - Nuorten digitarinat -hanke, Turun ammattikorkeakoulu

Vapaaehtoistyö ja harrastaminen jalkapalloseurassa
Kaisa Björn, Hyvää seuraa - nuorten osallistaminen seuratoimintaan -hanke, Ilves

 

Keskustelu kävi kuumana myös sosiaalisessa mediassa. Suuri kiitos kaikille digissä ja livenä keskusteluun osallistuneille! Tässä sessiomme parhaat some-palat Storify-koontina:

 

 

Teksti: Leena Björkqvist, Creative and Inclusive Finland

Some-koonti: Kaisa Larjomaa, Creative and Inclusive Finland