Q&A: Osallistamalla osaamisen ideahaku

Mikä on ideahaku? Miten se liittyy ESR-hakuun? Mitä on osallistamalla osaaminen? Mitä tarkoittaa monialaisuus? Kuka voi hakea? Monta hyvää kysymystä, joihin vastaukset löydät alta!

Haastattelimme Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Marika Lindrothia osallistamalla osaamisen ideahausta. Lue uutinen haun käynnistymisestä täältä.

 

Mitä osallistavan osaamisen ideahaulla tavoitellaan?

Ajatuksena on, että ideoiden avulla ehkäistään nuorten syrjäytymistä, vähennetään koulupudokkuutta ja parannetaan opiskelumotivaatiota. Nuoret halutaan koulutuksen pariin, etenemään koulutuspolulla ja siirtymään sujuvasti seuraavalle koulutusasteelle tai työelämään.

Millaisia nuoria ideahaku koskee?

Ideoiden on tarkoitus auttaa 15–29-vuotiaita, jotka ovat koulutuksessa tai siirtymässä koulutusasteelta toiselle tai työelämään.

Kyseessä ei ole kuntouttava toiminta syrjäytyneille, vaan syrjäytymisen ehkäiseminen: opiskeluvalmiuksien ja -motivaation parantaminen.

Millaisia toimijoita on mukana toteuttamassa hyvää ideaa?

Kolmannen sektorin toimijat, erityisesti kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalan järjestöt, voivat tarjota nuorille harrastuksia ja mielekästä tekemistä. Heillä on siten merkittävä rooli siinä, miten nuori tuntee olevansa osa omaa elinympäristöään.

Haussa etsitään innovatiivisia ideoita, jotka nousevat nimenomaan järjestökentältä.

Viimeistään haun toisessa vaiheessa eli varsinaisessa haussa olisi hyvä, että mukana olisi oppilaitoksia, joissa nuoret opiskelevat. Tavoitteena on kehittää toimintaa, joka vahvistaa oppilaitosten sekä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimijoiden yhteistyötä nuorten osallisuuden lisäämiseksi.

Mitä tarkoittaa monialaisuus?

Näistä kolmesta alasta (kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoala) vähintään kahden on oltava mukana ideassa. Ei riitä, että liikuntajärjestöt tekevät yhteistyötä keskenään ja kulttuurijärjestöt keskenään. Jo käynnistetyistä hankkeista osa on onnistunut kokoamaan erilaisia tahoja yhteen, mutta toiveena on, että uudessa haussa monialaisuus olisi vahvemmin läsnä heti ideavaiheessa.

Tavoitteena on myös saada järjestöt tekemään vielä enemmän yhteistyötä oppilaitosten kanssa. On mietittävä, miten koulujen avulla saataisiin nuoria mukaan harrastuksiin ja muuhun toimintaan, joka tukee opiskelua. Yhteistyötä voidaan kehittää myös muun julkisen sektorin ja yksityisen sektorin (yritykset ja työpaikat) kanssa.

Kaivataan aitoa, konkreettista yhdessä tekemistä, etteivät hankkeet jää vain omiin siiloihinsa. On tultava pois omasta kuplasta!

Miten löydän kumppaneita muilta aloilta?

Tammikuussa järjestetään ympäri Suomen ns. ideajameja, eli tilaisuuksia, joissa sparrataan ideoita ja tavataan muita ideanikkareita.

Ideahakuvaiheen jälkeen on mahdollista, että samankaltaisia ideoita yhdistetään, tai muulla tavoin saatetaan toimijoita yhteen.

Kuka voi osallistua ideahakuun?

Kuka tahansa voi lähettää idean. Idean lähettäjän taustalla ei tarvitse olla isoa järjestöä tai oppilaitosta. Vasta haun toisessa vaiheessa (varsinainen ESR-haku) hakijaksi tarvitaan toimija, jolla on Y-tunnus.

Mikä on ESR?

Euroopan sosiaalirahasto (ESR) on vuonna 1957 perustettu Euroopan unionin rahoitusväline, jonka tavoitteena on tukea työllisyyttä ja työllistymisedellytyksiä. Euroopan sosiaalirahaston tuella voidaan mm. edistää tasa-arvoa, ehkäistä syrjäytymistä tai kehittää osaamista tai järjestelmiä.

ESR myöntää vuosittain 10 miljardia euroa tukea miljoonien eurooppalaisten työnäkymien edistämiseen. Kuluvalla ohjelmakaudella (Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020) Suomessa jaetaan ESR-rahaa 994,6 miljoonaa euroa.

Miksi lähettäisin idean?

ESR-raha on ”kokeilurahaa”: hankkeissa pystytään kokeilemaan uudenlaisia juttuja, jotta nähdään, mikä toimii. Haku antaa myös mahdollisuuden laajentaa omaa toimintakenttää ja verkostoja.

Koska voin lähettää idean?

Idean voi lähettää vaikka heti, mutta viimeistään 31.1.2017, kun ideahaku päättyy.

Mitä tapahtuu ideahaun jälkeen?

Haun päättymisen jälkeen ideat käsitellään ja niistä annetaan palautetta helmikuun loppupuolella tai maaliskuun alkupuolella. Hakijaa joko suositellaan jättämään varsinainen hakemus, ei suositella jättämään ideasta hakemusta, tai annetaan parantamisehdotuksia, jotka toteuttamalla idea on hakukelpoinen. Varsinainen haku järjestetään 1.3.–30.4.2017, minkä jälkeen hakemukset käsitellään. Ensimmäiset hankkeet aloittavat toimintansa syyskuussa 2017.

Mistä löydän lisää tietoa?

Lisätietoa hausta löydät täältä.

Valintakriteerit ja haun painotukset on
määritelty tarkemmin hakijan ohjeessa.

Hakemus jätetään verkossa osoitteessa
www.lyyti.in/osallistavaidea2017.

Järjestämme tammikuussa eri puolilla Suomea useita tapahtumia – ns. ideajameja, joissa sparrataan ideoita ja välitetään tietoa hakuprosessista. Seuraa tapahtumakalenteriamme!