Innostusta ja uskoa tulevaan – ex-nuorten puheenvuoroja

Nuoruus on osa yhteiskunnallista keskustelua, jota käyvät etenkin aikuiset. Ilman nuorten ääntä tämä keskustelu jää torsoksi. On löydettävä tapoja saada nuoria mukaan osallistumaan yhteisen tulevaisuutemme rakentamiseen.

Innostusta ja uskoa tulevaan – puheenvuoroja nuorten tulevaisuudesta -julkaisu on kokoelma Creative and Inclusive Finland -hankkeen aikana julkaistuja blogeja. Blogien luonteeseen kuulunee hetken tuokiollisuus: perinteistä printtiä kevyempi julkaisu. Ehkäpä luonteestaan johtuen blogit helposti myös hautautuvat uusien blogien alle. Julkaisussa on haluttu nostaa esille muutamia kirjoituksia, jotka kertovat nuorten osallisuuden edistämiseksi parhaillaan tehtävästä työstä ja sen työympäristöstä.

Tulevaisuus saa eri keskusteluissa erilaisia värityksiä utopioista dystopioihin. Kaikki tuntuvat olevan kuitenkin varsin samanmielisiä siitä, että tulevaisuus on toisenlainen kuin nykyisyys. Tulevaisuuden rakentaa erilaisessa yhteiskunnassa ja mediaympäristössä kasvanut sukupolvi, joka samalla kun tekee ratkaisujaan hakee elämäänsä suuntaa. Sukupolvet ovat välineiltään toisenlaisia, mutta ehkä sisimmässään hyvin samankaltaisia surffaillessaan nuoruutensa aallokossa. Näitä näkökulmia pohditaan Tulevaisuus on toisenlainen -blogeissa.

Nuorten osallisuus on meidän yhteinen asiamme ja osa yhteistä julkisen sektorimme toimintaa. Mikrokirjan toinen osa tarjoaa kurkistuksia siihen, millaisia keskusteluja kunnat kirvoittavat nuorten osallisuuden kontekstissa. Millainen on sivistyskunta? Miten käy demokratian ja nuorten vaikuttamisen maakunnissa? Sopiiko yksi resepti jokaiseen kuntaan? Lisäksi mukana on maukas teksti siitä, millaisen vastapainon julkiseen sektoriin kiinnittyvä byrokratia toisinaan antaa luovalle työskentelylle.

Päivän sana on verkosto. Elämme aikakautta, jossa useilla nuorilla on jo peruskouluikäisenä kännykässään kansainvälinen verkosto: tubettajia, blogaajia, chattikavereita. Verkostojen määrän ohella katsetta käännetään yhä enemmän laatuun ja siihen, kuinka verkostotyöskentelyssä voi ymmärtää monialaisia kohtaamisia. Tällaisiin foorumeihin saamme kurkistuksen mikrojulkaisun viimeisessä osassa Verkostoituminen on tätä päivää – ja ylihuomistakin. Parhaimmillaan nuoret ja aikuiset kohtaavat eri verkostoissa tasavertaisina osallisina.

 

Katri Halonen, Creative and Inclusive Finland, Metropolia Ammattikorkeakoulu

 

Innostusta ja uskoa tulevaan. Puheenvuoroja nuorten osallisuudesta
Katri Halonen (toim.), Metropolia Ammattikorkeakoulu / Creative and Inclusive Finland, 2017

 

Lue tai lataa Creative and Inclusive Finlandin uudet julkaisut:

Lataa tiedostot