Finansiering och stöd för ett kreativt och delaktigt Finland
I början av detta år inleddes en ny programperiod för Europeiska unionens strukturfonder. Under de två tidigare programperioderna vande man sig inom kulturbranschen att förses med information och instruktioner av projektet Kreativa Finland. Nu har en del av programmen slagits ihop och stöd erbjuds nu av Creative and Inclusive Finland – Luova ja osallistava Suomi – Kreativa delaktiga Finland. Låt dig inte skrämmas av detta namnmonster, det handlar om att man nu kombinerar företagande inom de kreativa branscherna med utnyttjandet av konstbaserade metoder i främjandet av välmående.
De tydliga kraven på att omfatta flera branscher är något nytt. Rent konkret kan detta betyda t.ex. att olika kulturaktörer samarbetar med motionsbranschen för att uppnå ett gemensamt mål. Samtidigt uppmuntrar man till samarbete mellan språkgrupper. Syftet är att med hjälp av utvecklingsarbete och experiment utforska hur kreativt kunnande kan vara till nytta även i andra branscher.
Man kan naturligtvis inte göra allt inom enskilda utvecklingsprojekt och därför har man delat in detta tema i två olika åtgärdshelheter, som utgör endast en del av Finlands strukturfondprogram (www.rakennerahastot.fi)
- Kreativt kunnande, vars mål är att främja den kreativa ekonomin,
- Kunnande genom att engagera, vars centrala målsättning är att stöda ungdomars sysselsättning och stöda övergångsskeden genom kultur, ungdomsarbete och motion.
Beslut om finansiering fattas av NTM-centralerna, men Kreativa delaktiga Finland hjälper till med planering och med att hitta utvecklingspartners, samt stöder pågående ESF-projekt inom programmen för kreativt kunnande samt kunnande genom att engagera. Nästa ansökningstid inleds i januari 2016.
Just nu fäster man speciell uppmärksamhet vid att utvecklingsarbetets är effektivt samt riksomfattande. Hur kan man exempelvis i S:t Michel eller Esbo utnyttja resultaten av det arbete som gjorts i Uleåborg? Målet är att få till stånd dialog mellan dem som arbetar med samma utmaningar, och kunna sprida idéer sinsemellan.
Leena Björkqvist
Yrkeshögskolan Metropolia, CIF-instruktör