Photo: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Pohjoismainen konferenssi: Kulttuurin ja kansalaisyhteiskunnan rooli kotoutumisen areenana

onsdag, december 7, 2016 - 11:00 till torsdag, december 8, 2016 - 16:30
Kansallismuseo, Helsinki
Typ av evenemang: 
Voidaanko yhteisten kulttuurikokemusten avulla rakentaa siltoja kulttuurien välisten kuilujen yli?

Voiko museoilla olla merkitystä nuorille turvapaikanhakijoille?

Mitä vapaaehtoinen kulttuurielämä ja kansalaisyhteiskunta voivat tehdä kotouttamisen hyväksi muihin toimijoihin verrattuna?

 

Pohjoismaihin ja Eurooppaan virtaa pakolaisia enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan, mikä luo suuria haasteita pohjoismaisille ja eurooppalaisille yhteiskunnillemme. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää hyödyntää sitä osaamista ja tietoa, jota Pohjoismailla on kotoutumisprosesseista. Tämä tarkoittaa muun muassa tiedon jakamista ja verkostojen luomista niin, että hyvät kokemukset voidaan hyödyntää entistä paremmin.

Riippumatta siitä, jääkö oleskelu jossakin Pohjoismaassa lyhytaikaiseksi vai pysyväksi, voidaan kulttuurikokemusten avulla edesauttaa kotoutumista, lisätä yhteenkuuluvuutta ja luoda edellytyksiä hyvään elämään jatkossa. Meillä Pohjoismaissa on paljon kokemusta kulttuurista kotoutumisen areenana – nyt on aika jakaa osaamista ja hyödyntää sitä, minkä on todettu toimivan parhaiten.

Pohjoismaiden yhteistyöministerit ovat nimenneet kulttuurin ja kansa- laisyhteiskunnan roolin kotoutumisen areenana yhdeksi painopistealueeksi. Ensimmäinen vaihe tässä on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa Suomen järjestämä konferenssi joulukuun alussa Helsingissä.

Kohderyhmä

Konferenssi on suunnattu kulttuurisektorin päättäjille ja virkamiehille, jotka työskentelevät kotoutumisprojektien parissa tai ovat poliittisessa vastuussa kotoutumiskysymyksistä. Lisäksi konferenssiin kutsutaan näiden kysymysten parissa työskentelevien järjestöjen työntekijöitä ja vapaaehtoistyöntekijöitä sekä museoiden, kirjastojen, kulttuurikoulujen ja muiden toimijoiden työntekijöitä.

Moderaattori:

Susanne Delastacia, journalisti ja yhteiskuntavaikuttaja. Hän on aikaisemmin toiminut juontajana Ruotsin yleisradiossa, TV4:llä ja SVT:llä ja on myös yhteiskuntavaikuttaja kotoutumiskysymysten ja sosiaalisten aiheiden saralla.

Ilmoittautuminen verkossa täällä

Ohjelma:

Keskiviikko 7. joulukuuta – 1. konferenssipäivä

11.00 Ilmoittautuminen, pikkupurtavaa ja juotavaa.

13.00 Kulttuuriosuus:El Sistema, Tempo-orkesteri Suomesta
El Sistema -mallin avulla koulutetaan taitavia muusikoita ja parannetaan samalla syrjäytyneiden nuorten elämänlaatua. Tavoitteena on lisätä yhteistyötä kantaväestön ja maahanmuuttajaperheiden välillä sekä ehkäistä sosiaalista ulkopuolisuutta. El Sistema -malli on käytössä ympäri maailman.

13.15 Tervetuliaispuhe: opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

13.35 Kansalaisyhteiskunta kotouttamistyön vetäjänä ja kulttuurin rooli nyt ja tulevaisuudessa ruotsalaisesta näkökulmasta. Ruotsin kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke.

14.00 Pääpuhuja: Fadumo Dayib, joka tuli Suomeen pakolaisena Somaliasta ja luo maisterintutkinnon suoritettuaan nyt kansainvälistä uraa. Hän on myös ehdolla Somalian presidentiksi.

14.45 Iltapäiväkahvi

15.15 Inspiroivia esimerkkejä: kolme pohjoismaista kotouttamisprojektia.
Livstycket on ruotsalainen projekti, joka tekstiilityötoiminnan avulla edistää naisten kielenoppimista ja kotoutumista.
TRap — on norjalainen tuotantoyhtiö, joka työskentelee sen hyväksi, että eri taiteenaloille saataisiin mukaan enemmän Euroopan ulkopuolelta tulevia taiteilijoita.
Tanskan pakolaisapu Dansk yktinghjälp — järjestää romaanikilpailun parhaasta pakolaistilannetta käsittelevästä romaanista.

16.30 Yhteenveto ja katsaus seuraavan päivän ohjelmaan.

16.50 Nationalmuseum.
Kansallismuseo. Museon ylijohtaja Elina Anttila toivottaa konferenssivieraat tervetulleiksi.

17.00 Ensimmäisen päivän päätös

18.40 Bussikuljetus Kellohallille, jossa järjestetään yhteinen illallinen klo 19.
Esiintymässä Zinat Pirzadeh, iranilais-ruotsalainen koomikko, näyttelijä ja kirjailija. 

Torstai 8. joulukuuta – 2. konferenssipäivä

9.00 Moderaattori toivottaa osallistujat tervetulleiksi. Tämän jälkeen on elokuvanäytös.
Maher Abdul Aziz, syyrialainen elokuvantekijä ja loso an tohtori näyttää pätkän elokuvastaan, joka kertoo paosta Syyriasta Pohjois-Ruotsin Bodeniin neljä vuotta sitten. Keskustelua Maherin kanssa elokuvanäytöksen jälkeen.

10.00 Aamupäiväkahvi

10.15 Keskustelukahvila jota johtavat Pernilla Luttrop and Sofie Ilsöe Sjöblom.

12.00 Lounas

13.30 Inspiroivia esimerkkejä: kolme pohjoismaista kotouttamisprojektia.
Bergs folkebibliotek — Norjan vuoden kirjasto -palkinnon vuonna 2015 saanut kirjasto, joka edistää kotouttamista kulttuurikohtaamisten, esimerkiksi neulomisen ja ruoanlaiton, kautta. Lisäksi esitellään kaksi muuta pohjoismaista projektia.

14.30 Iltapäiväkahvi

15.00 Paneelikeskustelu:
Miten kulttuuri ja kansalaisyhteiskunta voivat vaikuttaa kotoutumiseen?
Brita Esaiassen, kirjastonhoitaja, Bergin kunnankirjasto.
Abdel Aziz Mahmoud, TV-juontaja ja yhteiskuntavaikuttaja tanskalaisessa kotoutumiskeskustelussa + muita konferenssiosallistujia.
Mikael Höysti, kulttuurikysymyksistä vastaava Pohjoismaiden ministerineuvoston osastopäällikkö.

16.00 Päätössanat: Ali Al-Jabri, 17-vuotias irakilainen, joka on vielä lukiolainen mutta jonka Norjan pääministeri ja kuningaspari ovat jo kutsuneet puhumaan kotouttamiskysymyksistä.

16.30 Konferenssi päättyy