Kuulumisia Kasvua kulttuurista -tapaamisista

Mieluummin liian aikaisin kuin viime tinkaan! Näin todettiin yhteistyön aloittamisen periaatteista toukokuussa Varkauden Ideakipinöinti-tapaamisessa, joka oli yksi valtakunnallisen Kasvua kulttuurista -projektin tilaisuuksista. Lasten- ja nuortenkulttuurin toimijoille suunnatuissa tilaisuuksissa on vahvistettu luovien alojen ja kuntatoimijoiden verkostoja ja etsitty uudenlaisia otteita yhteistyöhön.

Tapaamiset keräsivät keväällä 2017 yhteensä noin 170 lasten- ja nuortenkulttuurin ammattilaista ja kuntatoimijaa yhteisiin tapaamisiin eri puolilla Suomea. Tilaisuudet ovat olleet onnistuneita – sektorirajat ylittäville kohtaamisille näyttää olevan selvästi tarvetta. Tässä summattuna kevään kohtaamisten antia ja oivalluksia.

Verkostoituminen on aina tervetullutta

Lasten- ja nuortenkulttuuri on kenttänä varsin laaja ja sitä tehdään monenlaisissa ympäristöissä. Vaikka monet toimijoista työskentelevät saman asian äärellä, lasten- ja nuorten kulttuurin parissa, eivät kaikki alueen toimijat silti välttämättä tunne toisiaan. Luovan alan toimijat tekevät mielellään kuntien kanssa yhteistyötä, mutta toisinaan on haasteellista löytää kunnasta oikea ihminen yhteistyömahdollisuuksien tunnustelemiseksi. Toisaalta kunnissa ei olla aina tietoisia kaikista alueella toimivista taiteilijoista eikä heidän kartoittamisekseen ole työkaluja. Uusien kontaktien solmiminen ja yhteistyöverkoston laajentaminen onkin ollut yksi tapaamisten tavoite – ja siinä on myös onnistuttu ilahduttavan hyvin!

Verkostoitumiselle toivottiin myös jatkoa – muutaman kerran vuodessa toistuva yhteinen, kaikille alan toimijoille avoin tapaaminen edistäisi merkittävästi alueellista yhteistyötä. Koollekutsujana voisi olla alueellinen toimija, esimerkiksi maakuntaliitto, tai kutsuvuoro voisi siirtyä aina kunnalta toiselle. Tärkeintä on kuitenkin jatkuvuus ja pitkäjänteisyys – uudenlaiset yhteistyöotteet eivät synny hetkessä.

Yhteisten tapaamisten lisäksi hyvänä keinona kartoittaa oman alan toimijaverkostoa toimii myös Työtä kaikille -sivusto, joka Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton (Teme) ylläpitämä ilmainen palvelu kaikille esittävien taiteiden ammattilaisille ja työnantajille.

Tiedon jakaminen luo yhteistä ymmärrystä

Verkostojen tärkeyden lisäksi tapaamisissa todettiin, miten tärkeää on tiedon jakaminen ja sitä kautta yhteisen ymmärryksen luominen. Kasvua kulttuurista -tapaamisissa toimijat pääsivät avaamaan omaa työnkuvaansa ja työkenttänsä nykytilannetta. Usein kukin toimija katsoo alaansa luonnollisesti vain omien työlasien läpi, jolloin myös arvokasta tietoa voi jäädä piiloon. Mitä laajempi näkökulma omaan työmaisemaan on, sen paremmin on mahdollisuuksia kohdentaa omaa työtään vastaamaan tarvetta.

Tapaamisissa kuntien edustajat kertoivat toimialansa tulevaisuuden tavoitteista, toiveista ja tarpeista. Yhtäällä on ollut kysyntää tanssitaiteen kiertue-esityksille, toisaalla taas on toivottu taiteilijavierailuja kouluihin.

Taiteilijat ja taidekasvattajat puolestaan esittelivät omaa osaamistaan ja asiantuntijuuttaan. Varsin usein taiteen ammattilainen on työelämän moniottelija, jonka ammattilaisuus koostuu useista limittäisistä työrooleista. Esimerkiksi yhteisötaiteilija-nimikkeellä esittäytyvä voi olla lisäksi pedagogisesti pätevä taidekasvattaja, kokenut tuottaja sekä väitöskirjaansa valmisteleva taiteen tutkija. Toisinaan moniosaajien haasteena on oman osaamisen sanoittaminen riittävän kirkkaasti. Kysyntää ja tarjontaa onkin tapaamisissa kohtautettu palapelin logiikalla: ”Ai sieltäkö puuttuu nuorten osallisuuden vahvistaja – no hei täällä olisi yksi sopiva soveltavan teatterikasvatuksen osaaja!”

Ajoissa aloitettu on puoliksi tehty

Tapaamisissa toiminnallisen yhteistyöosuuden myötä osallistujat pääsivät myös keskustelemaan erilaisista työotteista, toimintatavoista sekä työtä rytmittävistä aikatauluista. Erityisesti tietoisuus muiden toimijoiden vuosikelloista nähtiin tärkeänä seikkana, joka helpottaa merkittävästi myös yhteissuunnittelua. Ajatuksella tehty valmistelu ja riittävän varhain käynnistetty yhteissuunnittelu säästävät kaikkien resursseja. Monella on ollut kokemusta liian kireistä yhteistyön aikatauluista ja liian myöhään tapahtuneista yhteistyöehdotuksista. Jaettu kokemus onkin, että yhteistyötä ei oikeastaan koskaan voi aloittaa liian aikaisin.

Tunne kumppanisi tavoitteet ja toiveet

Kuntien strategisiin tavoitteisiin tutustuminen auttaa luovan alan toimijoita kohdentamaan tarjouksia, jolloin niihin tarttuminen on kunnassakin helpompaa. Esimerkiksi hedelmällistä yhteistyömaastoa taidekentän ja koulujen väliseen yhteistyöhön tarjoaa perusopetuksen uusi opetussuunnitelma monialaisten opintojen tai vaikka vuorovaikutustaitojen puitteissa. Sen sijaan, että taiteilija tarjoaa koulutoimelle laveaa, kaikille soveltuvaa taidepajaa, kannattaakin mieluummin sanoittaa selkeästi mitä OPS:n tavoitetta yhteistyö tukee, mitä tavoitellaan, mille ikäryhmälle toiminta on suunnattu ja millä aikataululla se olisi toteutettavissa. Hyvin kohdennettuun tarjoukseen on opettajienkin helpompi tarttua, kun asiaa on valmiiksi pohdittu koulumaailman näkökulmasta.

Sama pätee myös toisin päin. Jos ilmiöpohjaisen oppimisen toteuttaminen tai kulttuurisen osaamisen vahvistaminen mietityttää, koulun ei kannata jäädä yksin kipuilemaan vaan ottaa rohkeasti yhteyttä alueen taiteilijakenttään. Jollain alueella oltiin myös epävarmoja, miten taiteilijaa kannattaisi lähestyä, etenkin jos yhteistyötä ei ole aiemmin tehty. Tapaamisessa todettiin, että taiteilija on ihminen siinä missä muutkin – yhteydenotossa kannattaa edetä siis ihan asia edellä.

Ilmaista työtä ei ole

Myös talouspuoli ja resurssit aiheuttivat runsasta keskustelua tapaamisissa. Vaikka rahat ovat vähissä ja mikään ei ole ilmaista, hyvällä yhteistyöllä voidaan säästää selvää rahaa. Esimerkiksi naapuruskuntien kesken yhteisesti tilattava kiertue-esitys säästää kuluja ja työllistää paremmin. Kiertävät esiintyjät tekevät mielellään pidemmän esitysrupeaman siirtyen asutuskeskittymästä toiseen. Sama logiikka pätee myös taidekasvattajiin ja taiteilijavierailuihin. Samalla myös matkakulut kevenevät ja niitä on helpompi jakaa kuntien kesken. Tällaisenkin kokonaisuuden suunnittelu ei ole rakettitiedettä vaan ajoissa aloitettua suunnittelua ja sitä kautta syntyvää järkevää aikataulutusta.

Tilaisuuksissa todettiin myös, että taidekentän ja erityisesti freelancerien työstä osa on usein ”näkymätöntä” – työnkuvan ja hinnoittelun avaaminen yhteistyökumppaneille ja tilaajille on siten kaikkien etu. Lasten- ja nuortenkulttuurissa etenkin esittävien taiteiden kohdalla esimerkiksi edullisemmat lasten liput esityksiin saattavat luoda kuvaa, että lapsille tehdyt esitykset ovat kaiken kaikkiaan halvempia. Näinhän ei tietenkään ole – edullisempi lippuhinta voi johtua esimerkiksi saadusta apurahasta. Lapsille ja nuorille suunnatun taiteen tekeminen vaatii joka sektorilla vähintään samat resurssit ja yhtäläistä ammattitaitoa kuin aikuisille suunnatun taiteen tekeminen.

Tapaamiset jatkuvat syksyllä

Syksyllä 2017 Kasvua kulttuurista jalkautuu vielä Lapin ja Uudenmaan maakuntiin. 8.9. järjestetään Kohti kasvua -tapaaminen Rovaniemellä ja 21.9. Ideakipinöinti-tapaaminen Torniossa. Lapin tilaisuuksiin ilmoittautuminen on nyt käynnissä ja mukaan mahtuu vielä, joten tervetuloa! Porvoossa järjestetään Kohti kasvua -tapaaminen 6.11. ja Ideakipinöinti-tapaaminen 16.11. Niihin voi ilmoittautua täällä.

 

Laura Arala, läänintaiteilija, lasten- ja nuortenkulttuuri, Taiteen edistämiskeskus, Itä-Suomen aluetoimipiste

 

Kasvua kulttuurista -tapaamiset ovat osa Taiteen edistämiskeskuksen lasten- ja nuortenkulttuurin kehittämisohjelmaa ja ne järjestetään yhteistyössä Creative and Inclusive Finlandin ja Pro Soveltavan taiteen tila ry:n kanssa. Paikallisia yhteistyökumppaneita Porvoossa ovat Porvoon kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, Uudenmaan AVI ja TE-keskukset.

Title: 
Tunnelmia Kasvua kulttuurista -tapaamisista keväällä 2017