Molliseptimisointu

suhdeluvut: 10:12:15:18

Molliseptimisointu syntyy siten, että luonnollisen mollisoinnun päälle tulee septimi, joka muodostaa puhtaan kvintin soinnun terssin kanssa. Näin syntyvässä soinnussa on kaksi puhdasta kvinttiä luonnollisen pienen terssin päässä toisistaan. Soinnun kolme ylintä ääntä muodostavat puhtaan duurisoinnun ja pohjasävel on soinnun terssistä kvintin verran alaspäin.

Soinnun septimi on pienen septimin laajempi vaihtoehto (9 : 5). Musiikillisesta yhteydestä riippuu, onko lähtökohtana kolme ylintä vai kolme alinta ääntä; mikäli lähdetään duurisoinnusta on soinnun perusviritys luonnonterssin verran tasavireistä matalampi. Koska mollisoinnun terssi usein on luonnollisen terssin alapuolella, myös kvintin päässä oleva septimi on soitettava vastaavasti matalaksi, niin että kvintti pysyy puhtaana.


Tasavireinen kvintti, jonka päälle asetetaan tasavireisen molliterssin päälle tuleva toinen tasavireinen kvintti.



Harmoninen kvintti, jonka päälle asetetaan harmonisen molliterssin päälle tuleva toinen harmoninen kvintti. (Ainoa puhtaasti tasavireinen ääni tässä siis a1, sointu on Am7.)



Nyt harmonisen kvintin alle asetetaan harmonisen duuriterssin alle tuleva harmoninen kvintti. (Ainoa puhtaasti tasavireinen ääni tässä taasen c1, sointu on siis C6.)