”Kairos”, 2021, digitaalinen piirros
Verna Joki: Land of Cockaigne
Näyttelyssä on esillä vesivärimaalauksia paperille ja animaatioita. Sen teemat pyörivät työn, työstä kieltäytymisen, kapitalismin, yltäkylläisyyden unelmien ja niukkuuden ympärillä. Teokset lähtevät liikkeelle keskiaikaisesta kuvastosta ja kansanperinteestä. Keskiajan kujeileva karnevalistinen traditio Bruegelin ja Rabelaisn hengessä on erityisesti vaikuttanut niihin.
Näyttelyn ytimenä on myöhäiskeskiaikainen parodia maallisesta paratiisista - Land of Cockaigne sekä sen sukulaiset Luileckerland ja Schalafferland. Täällä työnteko on kielletty, nukkumisesta maksetaan palkkaa, talot on tehty piiraista, joessa ui kypsennettyjä kaloja, juoksentelevista possuista sojottaa puukot, pääsiäinen on neljästi vuodessa ja nuoruudenlähdekin löytyy täältä.
Nykyaikaiset unelmat eivät kurkota kapitalistisen todellisuuden ulkopuolelle. Riittääkö unelma lottovoitosta? Missä ovat unelmamme yhteiskunnasta, jossa tehdään vähemmän työtä? Taikuus on kadonnut. Silvia Federicin mukaan taikuus piti karkottaa maailmasta kapitalismin tieltä, koska taikuus mahdollistaisi yltäkylläisyydestä nauttimisen tekemättä työtä.
Verna Joki (s. 1988, Tampere) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka viimeistelee maisteriopintojaan Kuvataideakatemiassa. Joki työskentelee musteella ja vesiväreillä paperille sekä piirtämällä digitaalisesti puhelimella ja tabletilla. Hänen työskentelynsä on toisinaan havaintopohjaista ja toisinaan taidehistoriasta ammentavaa.