Taiteilijan teokset ovat esillä portaikon edessä Mylly-rakennuksen 1. kerroksessa ja kuopassa Haapaniemenkadulla.
Faggot at Work
Teoksen keskiössä on ajatus homoseksuaalisuudesta eroosion kaltaisena ilmiönä, jolla on kyky muokata ja rappeuttaa ympäristöään. Häiriönä. Käytän ilmiöstä termiä homoosio, jonka olen ominut kristilliskonservatiivisesta diskurssista, missä sitä on käytetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kohdistetussa vihapuheessa. Ajatukseni homoosiosta pohjautuu teorioihin queeriydestä epäonnistumisena, vastakohtana kaikelle toimivalle (heterolle).
Rakennustyömaa kuvastaa tätä yhteiskunnan funktionaalisuutta, heteroutta, ja sisältää kaikki ne maskuliiniset mielikuvat, joita alaan liittyy. Teokseni tapauksessa työmaa (rakennustelineistä koostuva installaatio) sijoittuu kuitenkin eheään ympäristöön, eikä näin ollen pyri korjaamaan mitään. Päinvastoin – se hankaloittaa tilassa liikkumista ja on kaikin puolin hyödytön ja epäkäytännöllinen, toisin sanoen: queer.
Teoksen toinen osa sijoittuu Kuoppaan, rakennuksen vieressä sijaitsevalle työmaa-alueelle. Asemakaava ei etene, eikä uusiorakentamisen paineen keskellä homo ole liioin avuksi, vaan lepää sulavesilätäkön vieressä aurinkotuolillaan.
Viljami Nissi (s. 1994, Kannus) on paikkasidonnaisen taiteen tekijä. Hänen praktiikkansa keskiössä on ajatus eroosiosta ja homoosiosta: homoseksuaalisuudesta luonnonvoiman kaltaisena ilmiönä, jolla on yhtä lailla kyky muokata ja rappeuttaa ympäristöään.