SAULI SIRVIÖ
1980 | Turku | tila-aika
Vaikka tiedonhankinta ja sen jakaminen onkin tekniikan kehittyessä huomattavasti helpottunut, on Opus itse paradoksaalisella tavalla onnistunut pysymään varjoissa: Me emme rehellisyyden nimissä tiedä hänestä yhtään mitään.
Voimme jonkinasteisella varmuudella kuitenkin olettaa, että Opus on urospuolinen kansalainen. Kyseistä hypoteesia vaikuttaisi tukevan hänen kompulsiivinen kiinnostuksensa Suojelupoliisin toimintaa (Opus on Supo väärinpäin) ja informaatioteknologiaa kohtaan. Myös Opuksen ikää on hankala arvioida, mutta huolitellun kielenkäyttönsä ja sen häneltä saamamme tiedon perusteella, ettei hän ole katsonut televisiota kahteenkymmeneen vuoteen, voinemme pitää häntä vähintäänkin keski-ikäisenä. Kyseiset väitteet perustuvat kuitenkin puhtaaseen spekulaatioon, joka jättää jälkeensä sarjan kiusallisia jatkokysymyksiä.
Onko Opus kenties itse entinen sisäpiiriläinen, ts. "kyylä", joka on muuttanut suuntaansa ja ryhtynyt syväkurkuksi?
Vai voisiko hän olla paranoidi skitsofreenikko? Kyseessähän on väitetysti kulttuurimme yleisin skitsofreniatyyppi, joka on lisääntynyt räjähdysmäisesti yhdessä kaupungistumiskehityksen kanssa.
On myös tietenkin mahdollista, että Opus on tavanomainen salaliittoteoreetikko, rahvaanomaisemmin ilmaistuna foliohattu. Edellä mainittujen vaihtoehtojen jälkeen jäljelle jää oikeastaan vain yksi mahdollisuus.
Mahdollisuus, joka on niin hurja, että se järkyttää allekirjoittaneenkin sielunelämää. Entäpä jos Opus onkin okkultismin ja radiotoiminnan pioneeri Jorma Elovaara?
Tätä ensikuulemalta rohkeaa hypoteesia tukevat useat hämmästyttävät samankaltaisuudet Elovaaran (s. 1946) ajattelun ja Opuksen satakuusikymmentämerkkisten fragmenttien välillä.
Lähteenä vertailussa on käytetty Opuksen tekstiviestiä Metro-lehdestä vuodelta 2013 ja Elovaaran Ylioppilaslehdelle 15.5.2009 antamaa harvinaista henkilöhaastattelua.
Opus: "Miksi tämän suomaakansan kumisaappaat eivät kestä nykyisin yhtä vuottakaan. Entä jos tulee kriisi. Kumisaappaat suojelevat kansaa."
Elovaara on verhonnut jalkansa lähes poikkeuksetta kumisaappaisiin aina 1960-luvulta lähtien. (Väitteen paikkansapitävyyden voi halutessaan tarkistaa vaikkapa teosten Vesimiehen aika (1971) tahi Kummitus etsii ystävää (1986) kansikuvista.)
Lisätietoa aiheesta: ultraopus.tumblr.com
Lazar von Liebenfels
Toimittaja, Helsinki