Photo: Sarah Karjalainen

NordMatch 2017: 5 avainsanaa

NordMatch 2017 toi 26.–27.10. Helsinkiin yli 200 nuorten osallistajaa Pohjois- ja Baltian maista ihmettelemään ensilunta ja sohjoa. Mukana jakamassa ja kehittämässä ideoita sekä verkostoitumassa oli niin ammattilaisia kuin vapaaehtoisia ja opiskelijoita nuoriso-, kulttuuri-, liikunta- ja sosiaalialoilta. Nyt neljättä kertaa järjestetyn konferenssin teemana oli ”Together for Inclusion”.

”Kaksi päivää kokoontumista ja juttelua, aivomyrskyä, inspiroitumista, kuuntelemista ja puhumista”, summasi konferenssiin ensimmäistä kertaa osallistunut Julie Furter.

”Ensikertalaisena en todella tiennyt, mitä odottaa, kun katselin nimeäni osallistujapassissa ja mietin, mitä kulttuuri- ja taidealan ammattilaiset saattaisivat odottaa sosiaalityön opiskelijalta.”

Furter tiivisti NordMatch-kokemuksensa viiteen asiasanaan: inspiraatio, sektorirajojen ylittäminen, advisory ring, pitchaus ja kunnianhimo.

1. Inspiraatio

Konferenssin aikana yhteensä 11 esiintyjää 8 eri maasta astui lavalle esittelemään inspiroivan case-esimerkkinsä, vaihdellen Latvian sokeiden yhdistyksen osallistavasta ohjelmasta Islannin yleisradion nuorille tarjoamaan mahdollisuuteen tutustua mediaan. Kaikkien näiden nuoria osallistavien ja maailmaa parantavien projektien takana on unelmia, intohimoja, suunnitelmia, rahoitushakuja ja valtavat määrät kovaa työtä. Case-esitysten yhteinen viesti kaikui: jos sinulla on projekti-idea, johon uskot, ryhdy hommiin äläkä lannistu!

2. Sektorirajojen ylittäminen

Tapahtuman tarkoituksena oli törmäyttää ihmisiä eri sektoreilta ja saada heidät työskentelemään yhdessä. NordMatchissa opiskelijat ja ammattilaiset eri aloilta pääsivät tutustumaan toisiinsa, verkostoitumaan, viettämään aikaa yhdessä, yhdistämään voimansa ja ideansa sekä käyttämään luovaa ajattelua. Tapahtuma loi turvallisen ympäristön dialogille ja ideoiden ennakkoluulottomalle kehittämiselle. Jokainen osallistuja sai kokemuksen siitä, että hänen ajatuksillaan voi olla suurikin merkitys kokonaisuudelle!

3. Advisory ring

Konferenssin aikana jokainen pääsi tutustumaan advisory ring -metodiin, jonka tarkoituksena on rakentaa ja kehittää ideita ryhmissä. Kussakin ryhmässä on ryhmän moderaattorin lisäksi seitsemän muuta ihmistä, mitä pidetään ihanteellisena osallistujamääränä ideoiden pallotteluun. Tärkeää on myös, että osallistujat tulevat erilaisista taustoista, jotta ideoita voidaan kehittää mahdollisimman monista näkökulmista. Advisory ringin aikana puhelimet pidetään äänettömällä laukkujen pohjilla, eikä huoneessa ole häiriötekijöitä. NordMatchisssa käytössä on lyhennetty versio alkuperäisestä metodista: kukin osallistuja saa 3 minuuttia ideansa esittelyyn, minkä jälkeen muut osallistujat buustaavat projektia rakentavin ehdotuksin ja kysymyksin 15 minuutin ajan. Sen jälkeen pidetään lyhyt tauko, jolloin tarjolla on vettä ja pientä syötävää – mutta tauon aikana ideoista ei saa enää puhua! Kierto toistuu, kunnes jokainen on saanut palautetta idealleen. Lopuksi ryhmä äänestää keskuudestaan parhaan idean! NordMatchin toisena päivänä ryhmien parhaat esiintyivät rahoittajien edustajista koostuvan paneelin ja konferenssi yleisön edessä. Paneeli myönsi voittajalle (Tobias Grünfelder: The Magic of Diversity) 3000 euron starttirahan idean toteuttamiseen!

Metodi auttaa kehittämään luovuutta, ryhmätyötä ja itsevarmuutta. Positiivisen palautteen saaminen idealle on palkitsevaa ja auttaa pohtimaan uusia näkökantoja.

4. Pitchaus

Toisena päivänä järjestettiin työpaja, jossa NordMatchin osallistujat saivat kehittää pitchaustaitojaan, eli sitä, kuinka voit myydä ideasi esimerkiksi potentiaaliselle rahoittajalle. Oikeastaan se, että pystyt selittämään ideasi kiinnostavalla tavalla, ei riitä: on pystyttävä esittämään myös ajatus siitä, minkälaisia varoja idean toteuttamiseen tarvitaan. Työpajan aikana kaikki pääsivät pitchaamaan ja saivat palautetta toisiltaan. Vaikka ajatus myyntipuheesta saattoi aluksi tuntua opiskelijan mielestä pelottavalta, sellaisen hiominen ei välttämättä ole lainkaan huono idea tulevaisuutta ajatellen!

5. Kunnianhimo

En odottanut löytäväni tästä konferenssista tällaista määrää kunnianhimoa! Lavalla nähtiin toki kahdeksan case-esimerkkiä, joiden esittäjät suhtautuvat omaan tekemiseensä intohimoisesti – mutta olin yllättynyt siitä, että myös omia intohimojani haastettiin, kiitettiin ja vahvistettiin! NordMatchissa oli valloilla vahva ajatus siitä, että jokaisen idea on merkittävä. Seminaari tarjosi turvallisen tilan ilmaista itseään ja tulla kuulluksi, ja mahdollisuuden saada nostetta henkilökohtaisille projekteille sekä uskoa siihen, että pystyn myös toteuttamaan ne.

NordMatch oli upea, luova ja ajtuksia herättävä kokemus, jossa ryhmätyöllä ja hyvällä yhteishengellä tuotiin konkretiaa ja puhallettiin tuulta ideoiden purjeisiin. Suosittelen lämpimästi jokaiselle osallistumista seuraavaan NordMatch-konferenssiin!

 

Lue Julie Furterin teksti englanniksi kokonaisuudessaan täällä!

Missasitko NordMatchin tai haluatko palata konferenssin tunnelmiin? NordMatch 2017 -konferenssista lähetetyt streamit, haastattelut ja after movie löytyvät YouTubesta.