Unelmaa sanoittamassa.

Tarinalla näkyväksi

Näkymättömät – Nuorten digitarinat -hanke pyrkii antamaan itseilmaisun ja -reflektion välineitä omaa paikkaansa ja polkuaan etsiville nuorille. Omaelämäkerrallisen tarinan kautta nuoret voivat pohtia vaikkapa vahvuuksiaan ja unelmiaan.

Hankkeen työpajoissa nuorten tarinoita on jalostettu sarjakuvan, rap-lyriikan sekä ääntä ja kuvaa yhdistävän digitarinan muotoon. Tarinoidensa kautta nuoret tulevat näkyviksi ja saavat äänensä kuuluviin.

Hanke on toisena toimintavuotenaan käynnistänyt kirjastoalan ammattilaisten koulutukset, joissa haetaan taide- ja medialähtöisistä menetelmistä uutta potkua nuorten kohtaamiseen ja osallisuuden mahdollistamiseen. Tavoitteena on vahvistaa yleisten kirjastojen roolia nuorten elämässä sekä lisätä yhteistyötä kirjastojen, nuorisotyön ja oppilaitosten välillä.

”Kirjastolaiset ja nuorisotoimijat ovat sanoneet kaivanneensa hankkeen kaltaista toimijaa, joka usuttaa heitä vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Taide- ja medialähtöisten menetelmien kautta on löydetty keinoja toimia yhdessä sekä osallistaa nuoret mukaan toimintaan”, kertoo Näkymättömät-hankkeen projektipäällikkö Ritva Hyttinen.

Hankkeen kokemusten pohjalta jalostetaan valtakunnallinen TOIVO-toimintamalli, jolla pyritään edistämään nuorten kykyä yhteiskunnalliseen osallistumiseen sekä opintoihin ja työelämään hakeutumiseen.

Hyttisen mukaan pilottipajoista on saatu rohkaisevaa palautetta myös nuorilta.

”Nuoret ovat nostaneet esiin, että työpajat ovat tarjonneet heille mahdollisuuden keskittyä luovaan toimintaan, tutustua muihin nuoriin ja ennen kaikkea he korostivat tarinan valmistumista ja siitä nousevaa voimaannuttavaa tunnetta”, Hyttinen summaa nuorilta saatua palautetta.

Editointia yhdessä.