TUOMO TUOVINEN

1984 | Tampere | kuvanveisto
www.tuomo.hevosburger.net

 

Jos klikkasit itsesi suoraan tälle sivulle, hyvä. Aion nimittäin väittää ettei sinun kannata lukea näitä nettisivuja – ainakaan jos olet kiinnostunut taiteesta.

Olin juuri tapaamisessa, jossa suunniteltiin tätä näyttelyä. Tajusin siellä, että olen koko opintojeni ajan tuntenut huonommuutta suhteessa kanssaopiskelijoihini, koska olen huomaamattani kadehtinut heidän kykyään hyödyntää koulun tiloja, vaatia oikeuksia välineisiin ja opintopisteisiin, suorittaa kursseja ja puhua professoreiden kanssa samalla kun itse olen tuntenut tarvetta peitellä epävarmuuttani siitä, mitä oikeastaan olen tässä koulussa tekemässä. Nyt ymmärsin, että muut ovat vain parempia olemaan oppilaita kuin minä, paremmin sopeutuneita koululaitokseen; kyse ei ole ollut siitä millaista taidetta he tekevät.

Taidekoulussa voi siis oppia hyväksi opiskelijaksi. Ja uuden Taideyliopiston byrokratisoituessa ja brändäytyessä saattaa laitoksen osana pärjäämisestä syntyä vaikutelma, että itse taiteen opiskeleminen sujuu. Taide on kuitenkin jotain muuta. Illuusiota jossa laitostuneisuus näyttäytyy korkeatasoisena taiteena, luo osaltaan tämä graafisten suunnittelijoiden ja viestinnän ammattilaisten tuottama verkkosivusto.

En tarkoita ettei Kuvan Keväässä olisi mukana hyvää taidetta; tiedän että useilta opiskelijoilta on odotettavissa hienoja teoksia. Nämä nettisivut eivät kuitenkaan tee niistä mitenkään parempia. Tätä edustuskelpoisesta sivustoa selaamalla saattaa saada vaikutelman, että näyttelyn teokset ovat syntyneet Taideyliopiston Kuvataideakatemia -nimisen instituution ansiosta, vaikka oikeasti ne ovat syntyneet siitä huolimatta. Opiskelijoiden keskuudessa on vielä luovaakin toimintaa.