Q&A: Idéansökan - Kunnande genom att engagera
Vad är en idéansökan? Hur hänger den ihop med ESF-ansökan? Vad betyder kunnande genom att engagera? Vad menar man med branschöverskridande projekt? Vem kan söka? Många bra frågor, och svar på dem hittar du här nedan!
Vi intervjuade Marika Lindroth, sakkunnig vid Norra Österbottens NTM-central om idéansökan gällande kunnande genom att engagera. Nyheten om att ansökningstiden inletts kan du läsa här.
Vad är man ute efter då man söker idéer för kunnande genom att engagera?
Tanken är att man med hjälp av idéer förebygger utslagning av unga, minskar skolavhopp och ökar studiemotivationen. Man önskar få ungdomar med i utbildningen, att fortskrida på sin studiestig och att på ett naturligt sätt fortsätta till nästa utbildningsnivå eller till arbetslivet.
Hurudana unga gäller idéansökan?
Idéerna är ämnade att hjälpa 15–29-åringar som antingen studerar eller är på väg att övergå från en utbildningsnivå till en annan eller till arbetslivet.
Det handlar inte om rehabiliterande verksamhet för utslagna utan om att förebygga utslagning: att förbättra studiefärdigheter och -motivation.
Hurudana aktörer medverkar till att förverkliga en god idé?
Aktörer inom tredje sektorn, speciellt kultur-, idrotts- och ungdomsorganisationer, kan erbjuda ungdomarna hobbyer och meningsfull sysselsättning. På så sätt har de en betydande roll i hur ungdomen upplever sig utgöra en del av den egna livsmiljön.
Idéansökan är ute efter innovativa idéer uttryckligen från föreningsfältet.
Senast i det andra ansökningsskedet, d.v.s. den egentliga ansökningsrundan, är det önskvärt att involvera läroinrättningar där de unga studerar. Målet är att utveckla verksamhet som förstärker samarbetet mellan läroinrättningar samt kultur-, idrotts- och ungdomsaktörer för att öka engagemanget hos de unga.
Vad menar man med branschöverskridande projekt?
Minst två av tre branscher (kultur-, idrott- och ungdomsbranschen) bör involveras i idén. Att idrottsföreningar eller kulturföreningar samarbetar sinsemellan räcker inte. Inom de projekt som redan inletts har en del lyckats samla olika aktörer, men inom den nya ansökningsrundan är det önskvärt att projekten skulle vara branschöverskridande redan i ansökningsskedet.
Målet är också att få organisationerna att samarbeta ännu mer med läroinrättningar. Man bör fundera på hur skolan kunde hjälpa till att involvera ungdomar i hobbyer och annan verksamhet som stöder studierna. Man kan också utveckla samarbete med övriga delar av den offentliga sektorn och privata sektorn (företag och arbetsplatser).
Sökes: äkta, konkret samarbete, så inte projekten isoleras i sina egna torn. Man måste ut ur den egna bubblan?
Hur hittar jag samarbetspartners från andra branscher?
I januari ordnas så kallade idémingel evenemang i olika delar av Finland. Det är frågan om evenemang där man sparrar idéer och träffar andra idésnickare.
Efter idéansökan kan det hända att liknande idéer kombineras eller att aktörer sammankopplas på andra sätt.
Vem kan delta i idéansökan?
Vem som helst kan skicka in en idé. Idén behöver inte backas upp av en stor organisation eller läroinrättning. Först i ansökningsrundans andra skede (den egentliga ESF-ansökan) bör ansökan göras av en aktör med FO-nummer.
Vad är ESF?
Europeiska socialfonden (ESF) är ett finansieringsverktyg grundat av Europeiska unionen 1957. Syftet är att stöda sysselsättning och förutsättningar för sysselsättning. Med stöd från Europeiska socialfonden kan man bl.a. främja jämställdheten, förebygga utslagning samt utveckla kunnande eller system.
Årligen beviljar ESF 10 miljarder euro i stöd för att främja arbetsutsikterna för miljoner européer. Under den pågående programperioden (Hållbar tillväxt och jobb 2014–2020) delar man i Finland ut ESF-pengar uppgående till 994,6 miljoner euro.
Varför skulle jag skicka in en idé?
ESF-pengarna är ”experimentpengar”: inom projekten har man möjlighet att prova på nya saker för att upptäcka vad som fungerar. Ansökan ger också möjligheter att bredda sitt eget verksamhetsområde och sina nätverk.
När kan jag skicka in en idé?
Nu genast om man vill, men senast 31.1.2017, då idéansökan avslutas.
Vad händer efter idéansökan?
Efter att ansökan avslutats behandlas idéerna och man får respons i slutet av februari eller i början av mars. Antingen blir man ombedd att göra en egentlig ansökan eller så inte. Man kan också få förbättringsförslag, som hjälper till att göra idén duglig för den egentliga ansökan. Den egentliga ansökningsrundan går av stapeln 1.3.–30.4.2017, och efter det behandlas ansökningarna. De första projekten inleder sin verksamhet i september 2017.
Var kan jag hitta ytterligare information?
Läs mer om idéansökan här.
Urvalskriterierna och vad som betonas i ansökan fastställs närmare i anvisningen för den sökande.
Ansökningarna lämnas in elektroniskt i www.lyyti.in/osallistavaidea2017.
I januari ordnas evenemang i olika delar av Finland – s.k. idémingel, där vi sparrar idéer och förmedlar information om ansökningsprocessen! Följ med vår evenemangskalender!