Shoji Kato

Shoji Kato

Shoji Kato (1969)

Kaikki Lauri Anttilaa koskevat muistoni ovat hienoja.

Erään kerran istuimme Laurin kanssa Esplanadin varrella olevassa kahvilassa. Halusin kuulla hänen kertovan teoksestaan Meridiaanipeili kertoo puolenpäivän ajan (1987), joka sijaitsee opetusministeriön sisäpihan kivipuutarhassa Kruununhaassa. Puhuimme pitkään ja monenlaisista aiheista, taiteesta, maantieteestä, kokemuksesta, objekteista, indeksikaalisuudesta, ajallisuudesta, paikoista, kävelemisestä ja erilaisista tiloista.

Minulle hänen teoksensa avaa sen kokijalle mahdollisuuden olla läsnä tietyssä hetkessä, tietyssä ainutlaatuisessa paikassa maailmankaikkeudessa. Kivipuutarhassa hento valotäplä liikkuu hiljalleen eteenpäin pitkin suoraa, jolla sijaitsee eri puolilta Suomea löydettyjä kiviä. Teoksessa yhdistyy tarkka suunnittelu ja runollisuus – siinä kohtaavat monenlaiset liikkeen muodot: Laurin tekemä matka pituuspiirin kuviteltua linjaa pitkin, eroosio, joka on kuluttanut kiviä, kivien kuljettaminen löytöpaikaltaan, valon ja planeettojen liike, kokijan oma liikkuminen kivipuutarhassa. Aikaa ei ole osoitettu teoksessa täsmällisesti, vaan se avautuu viuhkamaisesti moniin kerroksiin.

Tavattuani Riikka Stewenin galleriatilassa ehdotin teostani Walls II (Sustenance) osaksi Hommage à Lauri Anttila -näyttelyä. Teos perustuu havaintoihin, joita tein Montrealissa kävellessäni pitkin linjaa, jolla vanhaa kaupunkia aiemmin ympäröinyt muuri oli sijainnut. Teos koostuu valokuvista, jotka kuvaavat mainosmerkkien ympäristössä kohtaamiani maisemia. Valokuvat on aseteltu installaatiossa gallerian lattialle, ja niiden keskelle on siroteltu Kanadasta tuotua jauhoa.

Miksi valitsin jauhon materiaaliksi? Siksi että Montrealin sanotaan kehittyneen nimenomaan viljakaupan keskukseksi. Siksi että vilja on ollut elämää ylläpitävä tuote kaikille kaupungin asukkaille riippumatta heidän keskinäisistä eroavuuksistaan. Siksi että viljaa tuotiin myös Helsinkiin, tien toisella puolella sijainneeseen satamaan ja varastoitiin ja jauhettiin rakennuksessa, joka oli aikanaan samassa osoitteessa kuin tämä galleria.

Toinen esittämäni teos Unbroken (Moon Gate) on varsin runollinen; se perustuu sisäiseen näkyyni ja buddhalaiseen käsitykseen kalpasta – äärettömästä ajanjaksosta, joka kattaa tämän planeetan olemassaolon alun ja lopun välillä. Teoksen kivi on kairausnäyte, joka on otettu ydinjätteen loppusijoitustila Onkalon rakennusprojektin aikana. Silkkikangas on valmistettu Kiinasta tuodusta langasta Saksassa, ja metallikotelo on tehty kullasta ja hopeasta, joiden alkuperä ei ole tiedossa. Materiaalit ilmentävät elävien olentojen ja elottoman aineen maailmaa, johon ihmiskunnan hyvinvointi perustuu.

Pidän siitä, kuinka teoksen materiaaliset ja kontekstuaaliset elementit toimivat yhdessä, ja siitä, kuinka hienovaraisesti materiaalien eri tavoin hohtelevat pinnat heijastavat maailmaa – omaa aikaamme ja paikkaamme.

Kuva: Shoji Kato, Kalpa | Kallioperä | Fibroin, 2020, Ruusukulta valetulle hopealle, alumiini, kairausnäytteet Onkalosta (Olkiluoto), silkki, Silkkikankaan koko n. 280 x 380 cm, Kallioperän näytteet: 5–19.5 cm ⌀

Turun Teknologiakiinteistöt, taidekokoelma

Vieraile Shoji Katon verkkosivuilla