Teatterikorkeakoulu

Pirita Tolvanen

Arkisto

Ekologisemman teatterielämän puolesta

Ekologisemman teatterielämän puolesta. Kuva: Maiju Saari. Suomessa, kuten monissa muissa maissa on herännyt suuri kiinnostus teattereiden, tanssi- ja sirkusryhmien ympäristövastuusta. Voisiko se olla toiminnan lisäksi myös sisällöllinen teema? Parantaako vihreys imagoa? Tuoko se lisäkustannuksia?

Teatterikorkeakoulu haluaa olla mukana edistämässä vihreää teatteritoimintaa Suomessa ja järjestää 26. toukokuuta kevätpäivän, jossa paneudutaan ekologiseen teatteriin. Samalla keskustellaan muista täydennyskoulutuksen kysymyksistä, kuten teatterinjohtajakoulutuksesta. Paikalle kutsutaan Suomen teatterinjohtajat, tanssi- ja sirkusryhmien johtajat sekä käyttöpäälliköt.

Ekologisuuden teemaa avataan koti- ja ulkomaisilla esimerkeillä. Suomesta kokemuksiaan kertovat Tampereen Työväenteatterin johtaja Riku Suokas sekä ympäristöteatterisuunnittelija Sami Rannila Linnateatterista. Seminaarissa esitellään myös Lontoon Green Theatre -suunnitelma.

– Ympäristömme tila on saanut aikaan sen, että ekologisten näkökulmien on läpäistävä yhä useampaa päätöksenteko- ja suunnitteluprosessia. Esittävän taiteen täytyy olla mukana kehityksessä, myös siksi, että teatterit ovat niin näkyvä paikka. Ne saavuttavat paljon ihmisiä. Vihreys voi olla niille myös vetovoimatekijä, pohtii Teatterikorkeakoulun opetusteatterin johtaja Jyri Pulkkinen.

Opetusteatteri on laatinut toiminnalleen ekologiset periaatteet. Huomiota kiinnitetään esimerkiksi kierrätyksen tehostamiseen ja energian kulutuksen pienentämiseen. Toiminta on osa Green Office -järjestelmää, johon TeaK on kuulunut vuodesta 2009.

Vaikka teatterituotannot ovat perinteisesti hyödyntäneet muun muassa kierrätystä, Pulkkinen toivoo, että ekologinen ajattelu tiedostettaisiin jatkossa paremmin teattereiden kaikissa työvaiheissa. Tietoa siitä, kuinka muuttaa teattereiden, tanssi- ja sirkusryhmien toimintaa ekologisempaan suuntaan, olisi oltava paremmin saatavilla. Paras tapa tiedon tuottamiseksi on tehdä yhteistyötä teattereiden ja oppilaitosten kesken.

Myös teatterinjohtajakoulutus saa jatkoa. Teatterikorkeakoulussa aiemmin täydennyskoulutuksena järjestetty koulutus käynnistyy vuonna 2012. Kevätpäivässä osallistujilta halutaan kokemuksia, toiveita ja ideoita koulutuksen rakentamiseen. Missä ovat johtamisen kipupisteet? Kaivataanko tukea eniten asiakkuuksiin, työyhteisöön vai kenties rahoitukseen? Onko johtajan työtä olla taiteilija vai johtaa taiteilijoita?

Teatteritekninen ala on yhtä lailla kiinnostuksen kohteena. Ala kehittyy jatkuvasti ja sille tullaan hyvin erilaisilla koulutustaustoilla. Teatterikorkeakoulu tarjoaa keskustelukentän eri koulutuspaikkojen ja käyttöpäälliköiden toiveiden kohtaamiselle.

TeaK järjestää maksuttoman tapahtuman yhteistyössä British Council Finlandin, Suomen Teatterit ry:n, Suomen Teattereiden Käyttöpäälliköt ry:n sekä Kokos-palveluiden kanssa.

Ilmoittautuminen 18.5. mennessä osoitteessa www.kokos.fi

Lisätiedot: www.teak.fi/kevatpaiva

 

Hae jutuista