TEATTERI-sarjassa on julkaistu Veikko Nuutisen Myötätunto, Sofia Aminoffin Vindparken sekä Tua Harnon, Asta Honkamaan, Iida Hämeen-Anttilan, Silja Kejosen ja Heidi Väätäsen Maallisten ilojen puutarha.
Veikko Nuutisen Myötätunto kertoo viidesluokkalaisesta Henrystä, jonka kouluesityksessä Jumala on kuollut ja ihmishenki arvoton. Esityksen maailmankuva on kuitenkin joillekin liikaa, varsinkin kun koulussa on vastikään tapahtunut synkkiä ja järkyttäviä asioita.
Sofia Aminoffin Vindparken käsittelee minuutta; elämänenergiaa, masennusta, tuhoavia ja luovia voimia ja ulkoisen ja sisäisen todellisuuden välistä ristiriitaa.
Tua Harno, Asta Honkamaa, Iida Hämeen-Anttila, Silja Kejonen ja Heidi Väätänen ovat kirjoittaneet yhteistyössä näytelmän Maallisten ilojen puutarha, joka on itsenäinen kokonainen teos aiheinaan arki ja onnellisen elämän etsintä. Maallisten ilojen puutarhan käsittelytapa on kuitenkin kaikkea muuta kuin arkinen tai jokapäiväinen. Näytelmän viisi maailmaa elävät rinnakkain, päällekkäinen ja lomittain.
Uuden draaman sarja TEATTERI on Teatterikorkeakoulun ja Kirja kerrallaan -kustantamon näytelmäsarja, jossa ilmestyy vuosittain 2–6 opiskelijoiden kirjoittamaa näytelmää. Sarja nostaa esiin tekstejä, jotka antavat viitteitä teatterin tulevaisuudesta. Sarja käynnistettiin vuonna 2006.
***
Like ja Teatterikorkeakoulu ovat julkaisseet yhteisessä Elektra-sarjassa ensimmäisen kattavan teoksen suomalaisesta nykyteatterista. Nykyteatterikirja – 2000-alun uusi skene esittelee uuden teatterin käsitteitä, sisältöjä, hiljattain tehtyjä esityksiä sekä niiden yleisösuhdetta. Keskeiset suomalaiset tekijät avaavat työmetodeitaan, taidekäsitystään ja näkemyksiään teatterin uudesta estetiikasta sekä taiteen tehtävästä.
Kirjan on toimittanut Teatteri-lehden päätoimittaja Annukka Ruuskanen. Kirjoittajina on yli 20 alan eturivin teatterintekijää, tutkijaa ja toimittajaa muun muassa Teatterikorkeakoulusta. Pyrkimyksenä on antaa avaimia muuttuneen teatteriestetiikan käsittelemiseen ja vastaanottoon.
Liken ja Teatterikorkeakoulun Elektra-kirjat tarttuvat ajankohtaisiin esittävän taiteen ilmiöihin. Ne ottavat kantaa ja avaavat teatterimme ilmiöitä myös laajemmalle yleisölle.
***
Sirkku Aaltosen toimittama Matkalippu maailmalle – suomalaisten näytelmien kääntämisestä ja viennistä kuvaa suomalaisten näytelmien tietä eri maiden näyttämöille. Painopiste on kääntäjien näkemyksissä työstään, mutta tarkastelu laajenee myös yhteistyöhön ulkomaisten teatterintekijöiden, näyttelijöiden, tuottajien ja ohjaajien kanssa.
Kääntäjien lisäksi kirjoittajina on kulttuurivaihdon eri toimijoita, kuten näytelmäkirjailijoita, ohjaajia, dramaturgeja ja näytelmäviennin edustajia. Kuinka Aki Kaurismäen elokuvakäsikirjoitus kääntyy saksalaiselle teatterinäyttämölle? Mikä merkitys Munsalan murteella on ollut Shakespearen teosten ruotsinnoksissa? Mitä on äänellinen synkronointi?
Kirjan on kustantanut Like. Teatterikorkeakoulu on osajulkaisija.