Teatterikorkeakoulu

Laura Manninen

Arkisto

Taiteilijoiden toimeentulo tapetilla vaalipaneelissa

Teatterikorkeakoulun alumniyhdistyksen ja Teatterikorkeakoulun yhteinen vaalipaneeli 14.3. piti huolta siitä, että myös taide ja kulttuuri näkyvät vaalikeväässä. Keskustelemassa oli laaja kirjo kansanedustajaehdokkaita vihreistä perussuomalaisiin ja kokoomuksesta vasemmistoliittoon.

Ryhmäteatterin Eduskunta-esityksen nostattama debatti taiteen sisällöistä lainehti myös paneeliin. Draamaa kannattivat peruskoulun oppiaineeksi kaikki lukuun ottamatta perussuomalaisten Seppo Huhtaa. Yleisöä, poliitikkoja ja mukaan kutsuttuja asiantuntijoita puhututti kuitenkin eniten taiteilijoiden toimeentulo.

Raija Vahasalo (kok.) esitti ratkaisuksi sosiaaliturvan ja tekijänoikeuksien parantamista. Erkki Tuomioja (sd.) korosti, että emme voi pelastaa taiteilijoita, jos emme pelasta koko hyvinvointiyhteiskuntaa. Minna Sirnö (vas.) nosti ensimmäiseksi keinoksi verottoman perusturvan eli kansalaispalkan. Laura Kolbe (kesk.) ehdotti innovaatioteollisuuden rahastoa raskaan teollisuuden rahoittamisen vastapainoksi.

Marcus Rantala (r.) kertoi, että vapaiden ryhmien tukea on korotettu ja se on poliittinen prioriteetti opetus- ja kulttuuriministeriössä. Sanna Perkiö (kok.) esitti, että kulttuurin kysyntään pitää löytää uusi vaihde esimerkiksi laajentamalla kotitalousvähennyksen koskemaan myös kulttuuripalveluita, vaikka lauluesityksen ostamista 50-vuotispäiville.

Seppo Huhta piti hyvänä prosentti taiteelle -periaatetta, mutta toivoi osan prosenttitaiteesta olevan esimerkiksi tanssiesityksiä kunnan vanhainkodissa, ja korosti kotien kulttuurikasvatuksen merkitystä taiteen rahoitukselle. Tuija Brax (vihr.) näki vakavana ongelmana luovien alojen ylikoulutuksen.

 

Hae jutuista