Teatterikorkeakoulu

Aura Nurmi

Arkisto

Viimeinen tahto kulttuurille? Kuva: Aura Nurmi.

Viimeinen tahto kulttuurille?

Teatterikorkeakoululle on nyt mahdollista tehdä testamenttilahjoitus. Kysyimme asianajaja Marja Ramm- Schmidtiltä testamentin perusasioista.

Mikä on testamentti?
Testamentti on asiakirja, jossa testamentin tekijä kertoo, mikä on hänen viimeinen tahtonsa perinnönjakamisen suhteen.

Jos testamenttia ei ole, perintö jakautuu perintökaaren määräysten mukaan. Mikäli lain mukaisia perillisiä ei ole, perintö menee valtiolle.

Kuinka pitkä prosessi testamentin teko on?
Kun asiakas ottaa yhteyttä, se voi järjestyä hyvinkin nopeasti. Periaatteisiini kuuluu, että tapaan aina testamentin tekijän. Keskustelun jälkeen muotoilen luonnoksen, jonka lähetän testamentin tekijälle. Melkein aina tapaamme toisen kerran ennen kuin allekirjoitamme testamentin. Tietenkin asiakas voi haluta miettiä pidempäänkin, jolloin prosessiin voi mennä viikkoja tai kuukausia.

Lahjoitetaanko kulttuurille testamentin kautta?
Erilaiset kulttuuri- ja hyväntekeväisyysjärjestöt ovat suosittuja testamenttilahjoituksen kohteita. Yleishyödylliset tahot, esimerkiksi yliopistot, eivät ole perintöverollisia.

Silloin kun testamentin tekijällä on rintaperillisiä, hän ei voi testamentata kaikkea omaisuuttaan ulkopuoliselle. Rintaperillisillä on oikeus saada lakiosansa eli puolet lainmukaisesti määräytyvästä perintöosuudesta.

Onko sopivaa ikää tehdä testamenttia?
Olen keskustellut avioon menevän nuorenparin kanssa, jotka halusivat tehdä sekä avioehtosopimuksen että testamentin, ja minusta se oli äärettömän hieno asia.

Testamentin tekeminen on aina ajankohtaista. Riippuu myös luonnollisesti omasta varallisuustilanteesta, mikä tuntuu järkevältä. Testamenttia voi myöhemmin muuttaa. Sen tulisi aina vastata tekijänsä viimeistä tahtoa.

Tehdäänkö testamentti aina lakimiehen kautta?
Ehdottomasti suosittelen, että testamentin tekijä kääntyy lakimiehen puoleen. Testamentti täytyy tehdä muodollisesti oikein lain (perintökaaren) säännösten mukaan ja sen täytyy olla selkeä. Väärin tehty testamentti ei päde. On ikävää, jos muotoseikkojen puuttumisen vuoksi hyvä tahto ei toteudu.

Iso-Britanniassa joka kolmas aikuinen tekee testamentin – entä Suomessa?
Yleisesti ottaen täällä tehdään testamentteja liian vähän. Ehkä Suomessa on siinä määrin nuori kulttuuri. Tai ehkä ihmiset pelkäävät kustannuksia. Mutta jos ihmiset käyttävät testamentin tekoon vaikkapa 500 tai tuhat euroa ja sillä tavoin takaavat oman tahtonsa toteutumisen, summa on pieni.

Ketkä Suomessa yleensä tekevät testamentin? Iso-Britanniassa noin 70 % testamenttilahjoitusten tekijöistä on naisia.
Mielenkiintoinen luku! Suomessa aivan kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset tekevät testamentin. Tottakai ne ihmiset, joilla ei ole lähisukulaisia, miettivät tarkimmiten perinnön kohteita.

Testamenttiasioissa Teatterikorkeakoulun yhteyshenkilönä toimii suhdetoimintapäällikkö Raija Vuorio (puh. 0400 792 025, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.). Ota yhteyttä, jos haluat keskustella luottamuksellisesti, selvittää tarkemmin tuen kohteita tai tarvitset apua testamentin laadinnassa.

 

Hae jutuista