Kokos Helsinki, tai oikeastaan koko Suomi, saa uuden sirkustaiteen keskuksen. Teakon eli nykyinen Kokos oli vahvasti mukana taikomassa vanhaa rakennusta uudeksi.
Suvilahti tulee pian tutuksi muustakin kuin Flow-festivaalista. Lähellä Kalasataman metroa sijaitseva 1940-luvulta oleva rakennus valmistuu lopullisesti vuoden loppuun mennessä CIRKOn – Uuden Sirkuksen Keskuksen - käyttöön.
Rakennukseen tulee 230 neliön suuruinen, kahdeksan metriä korkea esitystila, joka varustetaan 150 hengen katsomolla. Sirkuksen rinnalla tervetulleita tilaan ovat myös muut esittävän taiteen ammattilaisryhmät ja Teatterikorkeakoulun opiskelijaproduktiot. Käytettävissä se on myös kokouksiin ja konferensseihin.
Harjoitustila on suuruudeltaan 303 neliötä ja yhdeksän metriä korkea. Esityksiinkin se on muunnettavissa, tällöin paikalle vuokrataan 250-paikkainen katsomo. Mahdollisia käyttäjiä ovat yksittäiset ammattilaiset, ammattilais- ja harrastajaryhmät ja sirkuksen soveltavan käytön ryhmät, esimerkiksi maahanmuuttajanuoret. Tätäkin tilaa vuokrataan kokouksille, konferensseille ja tapahtumille. Ja mikäli Teatterikorkeakoulun sirkustaiteilijakoulutus tulevaisuudessa käynnistyy, tässä on sille opetuspaikka.
Loput, kolmeen kerrokseen levittäytyvät 826 neliötä kattavat pukuhuoneet, eri nykysirkusryhmien ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen toimistot, kirjaston, videoarkiston sekä 150-paikkaisen ravintolan.
Ja voihan neliöitä aina venyttää seinien ulkopuolelle.
– Olemme ajatelleet, että kesäisin voisimme pystyttää viereiselle nurmikkoalueelle telttoja ja järjestää niissä esityksiä tai sirkuskouluja, visioi CIRKOn toiminnanjohtaja Tomi Purovaara.
Mutta pysytään toistaiseksi sisällä.
Helsingin kaupungin omistamaa ja Merikaapelihalli Oy:n hallinnoimaa rakennusta on opetus- ja kulttuuriministeriön tukemana peruskorjattu kolmella miljoonalla. Esitystekniikkaan ja lattiaan on satsattu 600 000 euroa.
Esitystekniikan suunnittelusta vastasi Teakon, Teatterikorkeakoulun esitystekniikan suunnittelutoimisto. Tomi Purovaara on tyytyväinen sekä yhteistyöhön että lopputulokseen. Vaikeuksiakin matkalle mahtui, eikä ihme, sillä vastaavaa sirkuksen käyttöön tulevaa tilaa ei Suomeen ole aiemmin toteutettu.
– Ilman Teakonia olisimme olleet suurissa vaikeuksissa. Toki, se oli tasapainoilua ja kompromissienkin tekoa tarpeiden, kustannusten ja tekniikoiden kanssa. Oppimista se oli välillä kaikille osapuolille, Purovaara toteaa.
Asian vahvistaa Teakonin toiminnanjohtaja Ilkka Paloniemi.
–Aikaisemmin emme olleet sirkustiloja suunnitelleet. Päänvaivaa aiheuttivat esimerkiksi kiinnitykset katossa ja lattiassa, onhan se oma lajinsa kun ihmiset lentelevät. Osan kysymyksistä ratkaisimme itse, joissakin kohtaa oli kysyttävä ulkomaisilta asiantuntijoilta.
Teakon oli vuonna 2008 käynnistyneessä hankkeessa vähän kaikessa mukana. Apua annettiin rahoituksen saannista viimeisimpään pulttaukseen. Ja välillä sorkittiin arkkitehtuuripiirustuksiakin, toki kaikessa yhteisymmärryksessä. Suotavaa olisi silti ollut vieläkin aikaisempi mukaantulo.
– Kun uudet projektit käynnistyvät, ensimmäisenä otetaan usein yhteyttä arkkitehteihin. Mutta heillä ei usein ole kokemusta esittävän taiteen rakennuksista. Toiveenamme olisikin, että pääsisimme samalla ovenavauksella sisään arkkitehtikunnan kanssa. Juna on helposti edennyt jo liian pitkälle, Paloniemi linjaa, eikä moiti arkkitehteja vaan prosesseja.
Kansallisen sirkuskeskuksen lopputulosta Paloniemi on silti jo valmis sanomaan onnistuneeksi. Joitain harminaiheita tietenkin on jäänyt. Näitä ovat aiheuttaneet sinänsä ymmärrettävät museaaliset arvot sekä aina yhtä vaikeat rajankäynnit siitä mikä on irtaimistoa ja mikä vuokranantajalle kuuluvaa kiinteää omaisuutta. Näistä syistä taloon ei ole nyt saatu esimerkiksi huoltosiltoja.
Kova vääntö oli myös opettavaista, syvällisemmälläkin tasolla. Teakonin filosofia kirkastui.
– Olemme tehneet remontteja tai uudisrakennusten suunnittelua. Nyt olemme laajentaneet ajatteluamme siten, että tarjoamme osaamistamme esittävän taiteen tilojen kaikkiin elinkaaren vaiheisiin. Pyrimme mukaan suunnitteluun heti alusta, olemme mukana rakentamassa ja kun remontointisyklit käynnistyvät olemme edelleen paikalla.
Suvilahdessa elämä on kuitenkin vasta alussa. Yleisölle uudet tilat aukeavat CIRKO-festivaaleilla toukokuun alussa 2011.