Säveltäjän esipuhe

"Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö italia ole soinnikkuudessaan kieli joka soveltuu  parhaiten laulamiseen ja josta laulutaidetta opiskelevan tulisi aloittaa. Perehdyttyään ensin italiaan, opiskelija tulee huomaamaan että laulaminen on helppoa muillakin kielillä. Toisella kielellä aloitettaessa ei näin tapahdu.

Pitkä kokemus on opettanut minulle että Saksassa, Ranskassa, Englannissa ja jopa Italiassakin monet, joskaan eivät kaikki, harrastajat laiminlyövät helposti pitkällisen harjoittelun ja säveltapailun opiskelun vedotessaan siihen, että he haluavat oppia vain sen verran kuin on tarpeellista kamarilaulajalle. Tästä seuraa se etteivät he opi minkäänlaista metodia.

Nämä syyt synnyttivät ajatuksen tehdä tämä pieni tutkielma, joka lyhykäisyydestään huolimatta tulee osoittautumaan uudeksi, innostavaksi ja käytännönläheiseksi teokseksi, joka auttaa opiskelijaa saavuttamaan tavoitteensa helposti ja nopeasti.

Vaikka laulaminen muulla kuin omalla äidinkielellä on pääasiallinen vaikeus jo jonkin aikaa jatkuneen säveltapailun ja ääniharjoitusten jälkeenkin, ajattelin että on viisaampaa tutustuttaa opiskelija italiankieleen asteikkkojen harjoittelussa kuin antaa hänen laulaa merkityksettömiä tavuja. Päätin korvata ne Metastasion kauniilla runoilla, joista valitsin tarkoitusperääni parhaiten sopivat.

Tämä edellä esitetyille ideoille perustuva teos tulee vähentämään perussääntöjen opiskelun ikävystyttävyyttä ja se saa opiskelijan harjoittelemaan järjestelmällisesti. Olen vakuuttunut siitä että tämä teos käytännön harjoituksineen ja tehtävineen osoittautuu hyödylliseksi ja tarpeelliseksi, ei pelkästään harrastajille,vaan myös laulajan ammattiin tähtääville opiskelijoille. Se täydentää ja selittää mitä tahansa metodia."

Nicolo Vaccaj

Ääniala

"Olen käyttänyt metodissani rajoitettua äänialaa, joka sopii useimmille äänille. On parempi aloittaa äänen harjoittaminen keskialueelta. Kaikki säännöt voidaan todellakin oppia tällä äänialueella ja, jos niin halutaan, voidaan jokainen tehtävä transponoida yhtä sävelaskelta ylemmäksi tai alemmaksi."


Lähde
Vaccaj, N. 1833. Metodo pratico. Edition Peters.