Webbprojekt förstärker kulturaktörers nätverk

Hur når kulturutövare ut till den till den finlandssvenska publiken både på det lokala planet och i hela landet? Det finns en stor mängd aktörer och plattformar, hur hittar man rätt? Vilka är egentligen de som ligger bakom evenemangen? Det glöms lätt i internets oändliga arkiveringsskåp.

Projektet Digikult vill stärka de finlandssvenska kulturarbetarnas nätverk genom att öka synbarheten för både evenemangen och människorna bakom scenen. För kultur är ett grupparbete och människorna bakom är de som håller igång det finlandssvenska kulturlivet.

Digikult ska vara ett verktyg att nå ut med dig som kulturaktör och dina evenemang till både de lokala evenemangssidor, tidningen och hela landet, för att stärka det finlandssvenska kulturlivet och dess nätverk inför framtidens utmaningar.

Rent praktiskt är Digikult en webbtjänst där du först ser en sökfunktion för evenemang och kulturutövare. Om du scrollar ner så ser du evenemangen som är lokala för dig. I en evenemangsida ser du en presentation av evenemangen med posterbild, text och en karta över platsen. Du kan få påminnelse över mail om evenemangen du är intresserad av.

Kulturutövande kan skapa evenemang och skicka det vidare det till lokala evemangssidor på flera språk. De kan göra en CV över föregående evenemang och ‘gigs’ och länka vidare till evenemangen där de själva medverkat. I ens personliga profil kan man länka vidare till sin egen webbsida och skriva en egen personlig introduktion och ha en profilbild.

Fredrik Enges, Föreningen Luckan