Meri Peura

s.1981 Tampere

Makasin pari kuukautta sitten hangessa pohjoisella napa-alueella. Katselin tähtikuvioita ja yritin tuntea Maan pyörimisliikkeen. Kuvittelin yötaivaan ilman Otavaa. Poistin mielessäni yksitellen tähtiä kartalta.

Yritin päätellä mikä mahtoi ajaa aikoinaan ihmisiä tutkimaan kylmiä napa-alueita. Oliko syynä kyltymätön halu laajentaa ja tutkia omaa elinympäristöä, vai oliko kyse pohjimmiltaan ihmisen kroonisesta energiannälästä? Maailman löytäminen ei taida päättyä koskaan. Maailmassa riittää paikkoja, joihin ihmisen jalka ei ole astunut. Vaikka toisaalta ihmisen kulttuurin ja teknologian voimistuessa löydetyn ja vielä löytämättömän taivaanranta siirtyy yhä kauemmaksi.
                                                               
                                                                *******                                                         
                                                          
Huippuvuorille, yhteen maailman syrjäisimmistä seuduista, on rakenteilla arktinen siemenvarasto. Se on luola yli sadan metrin syvyydessä ikiroutaisessa kalliossa. Luolaan on tarkoitus varastoida varmuuskopiot maailman tärkeimmistä viljelyskasveista.

Maapallolla viljeltävien kasvien monimuotoisuus yritetään säilyttää mahdollisimman suurena, jotta ihmiskunta kykenisi tulevaisuudessa kehittämään uusia lajikkeita, jotka selviäisivät muuttuvissa olosuhteissa. Siemenvarastossa on säilössä evoluution raaka-ainetta. Sinne on varastoituna myös sellaisten alkuperäiskasvien siemeniä, joita ei enää viljellä mutta joilla on geenejä, jotka jonakin päivänä voivat pelastaa kokonaisia kasvilajikkeita.

Luola on suunniteltu kestämään ikuisesti ja rakennettu siten, että se suojaa siemeniä lähes miltä tahansa. Sen holvit on rakennettu kestämään ohjuksen täysosuma tai vaikkapa merenpinnan kymmenien metrien nousu, mikäli pohjoinen napa-alue sulaa ilmaston lämpenemisen myötä. Ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta yksi merkittävimmistä keksinnöistä on siis piilotettu ja suojattu äärimmäisen hyvin ihmisen omalta toiminnalta.
                                                              
                                                               *******

Yleensä ottaen löytäjänä pidetään ihmistä, joka on ensimmäisenä merkinnyt muistiin löytönsä. Pohdittuani asiaa olen päätynyt päinvastaiselle kannalle: koska asiat, paikat ja olosuhteet muuttuvat alituiseen, voidaan löytäjänä pitää sitä, joka tekee löydön viimeisenä.