Topi Äikäs

s. 1976 Jämsä

Teen teoksia mieluiten julkisille paikoille – useimmiten kaupunkiin, keskustaan, ytimeen... sinne missä ”kaikki” muukin on. Ihmettelen asioita, jotka ovat eniten näkyvillä: ”Miksi juuri nämä?” Suhtaudun kriittisesti kilpailuhenkeen, kulutukseen ja kiireeseen, ja toivon teoksieni osaltaan murentavan näitä pinttyneitä tapoja. Tarkoitukseni on tehdä kaupungista asuttavampi ja yksittäisistä paikoista erityisempiä. Yhtäältä toivon teosteni helpottavan satunnaisen katsojan oloa ja toisaalta tarjoavan virikkeitä pohdiskeluun.
Teokseni ovat yleensä esittäviä esineitä, kuten kuvia tai veistoksia ja sellaisina niitä voidaan ymmärtää kuin mitä tahansa teoksia. Tämän lisäksi ne ovat eleitä, jotka saavat merkityksensä kontekstistaan. Pidän teoksiani onnistuneina silloin, kun nämä kaksi puolta sulautuvat saumattomasti yhteen.
Pidän haasteesta, joka jännittyy oman tahdon ja julkisen tilan rajoitusten välille. Kuinka toteuttaa teos niin, että se kelpaa sekä itselle, että tilan käytöstä päättävälle taholle? Millainen kritiikki on mahdollista ja kestävää katutilassa? Miten luvat neuvotellaan?
Pidän julkisessa tilassa siitäkin, että teoksillani on valikoitumatonta yleisöä, ja sitä on paljon. Yleisö on näyttelypaikalla jo ennen teosta. ”Yleisö” vai ”osallistujat” – riippuu vähän tilanteesta.
Minulla on BA-tutkinto valokuvauksesta ja nyt opiskelen MA-tutkintoa paikka- ja tilannesidonnaisesta taiteesta. Olen tehnyt valokuvia, performansseja, musiikkia ja elokuvarooleja. Olen myös ollut tuottamassa kaupunkitaidetapahtumaa. Tällä hetkellä minua kiinnostaa eniten kuvanveisto.