Ari Björn

s.1973 Oulu

Pylvässali

Pylvässali on yhteisötaiteellinen projekti Helsingin Vuosaaren kaupunginosassa Mustalahdentiellä. Olennainen osa prosessia on tutustua yhteisötaiteelliseen toimintatapaan, jossa tehdään yhteistyötä monen eri tahon kanssa. Projektissa suunnitellaan yhteistyössä syrjäytyneiden henkilöiden muodostaman ryhmän kanssa julkiseen tilaan arkkitehtoninen tila yhteistä ajanviettoa varten. Marginaalisuutensa vuoksi ryhmän asema Vuosaaren yhteisössä on kiistanalainen.

Kysymys yhteisöstä ja sitä muodostavista tekijöistä oli projektiin mukaan tullessani jo herännyt. Yhteisön muodostumisen kysymykset nousivat esiin Keski-Vuosaaressa 1990-luvun puolivälissä tehdyn lähiösaneerausprojektin myötä. Saneerausprojektin kautta syntyi Pylvässaliksi nimetty katosrakenne, joka on ajan mittaan suurimmaksi osaksi tuhoutunut.

Nyt, kuusitoista vuotta myöhemmin, on käynnissä uusi, aluetta ehostava Keski-Vuosaaren renessanssiksi kutsuttu rakennusprojekti. Projektin myötä aiemmin syntyneen katoksen jäänteet ja paikka olivat vaarassa jäädä rakennusurakan jalkoihin. Siksi projektille on kaavassa osoitettu uusi paikka, jonka käyttäjäkunta on itse voinut valita. Tätä kirjoittaessa alueen kaavamuutos on kyselykierroksella.

Â