Anna Nykyri

s. 1981 Kaustinen

Työskentelen kuvataiteilijana ja ohjaajana liikkuvan kuvan parissa teatterin, elokuvan, kuvataiteen ja television alueilla. Käytän filmiä ja arkistomateriaalia luodakseni dokumentaarisia elokuvia ja elokuvaa muistuttavia videoinstallaatioita. Teosteni teemat ovat usein poliittisia: niitä ovat vallan ja kontrollin kysymykset, propagandan rakenteet ja piilotettu väkivalta. Teokseni sisältävät tanssin kaltaisia ominaisuuksia: pyrin rakentamaan elokuvat niin, että ne vaikuttavat kuvien tanssilta, koreografin kädenjäljeltä. Olen kiinnostunut myös filmin maalauksellisista ominaisuuksista, elokuvasta tilallisena maalauksena.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet viime vuosina toistuvasti Pohjoismaita ja erityisesti Suomea naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisten toimenpiteiden näennäisyydestä. Tutkimusten mukaan suurin osa seksuaalisesta ja muusta erityisesti naisiin kohdistuvasta väkivallasta tapahtuu lähisuhteissa, yksityisen piirissä. Viisi fragmenttia empatian luonteesta on dokumentaarinen lyhytelokuva empatian puutteesta ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta Suomessa. Elokuvan tuottaa Joonas Berghäll / Oktober Oy.

Yhteistyössä: YLE TV2/Dokumenttiprojekti, AVEK, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen keskustoimikunta, Amnesty International ja UN Women.

 


Kyllikki Saaren hautajaiset 1953, Isojoki (Kuva: Lehtikuva)

Kyllikki Saaren ruumis ja arkku 1953, Isojoki (Kuva: Lehtikuva)