Hannah Hamberg

s. 1985 Vantaa

Öljyväreillä maalaaminen on minulle luonteva keino ilmaista itseäni. Minulla on vahvin suhde teokseen silloin, kun sivellin vielä koskettaa kankaan pintaa. Tällöin saatan kokea voimakasta mielihyvän tunnetta. Kun olen saanut maalauksen valmiiksi, etäännyn kuvasta ja siitä tulee minulle vieraampi. Ajan kuluessa voin kuitenkin lähentyä teosta uudestaan.

Maalaustekniikkani on melko hidas, ja uuden maalikerroksen lisääminen vaatii alla olevan kerroksen kuivumista. Jotkut maalauksen kohdat tarvitsevat useita kerroksia öljyväriä, kun taas toisiin kohtiin saatan sivellä vain kaksi kerrosta maalia. Epäonnistumisia joutuu korjailemaan kuitenkin jokaisessa teoksessa, ja tämän takia samaa kohtaa saattaa maalata uudelleen ja uudelleen.

Käytän maalauksen lähtökohtana ottamiani valokuvia. Tutkin kuvaamaani materiaalia, jonka jälkeen alan hahmotella vapaalla kädellä hiilen avulla kuvaa kankaalle. Pohjaan tekemiseni valokuvan ja maalauksen synteesiin. Maalaan liukuvia väripintoja sekä valöörien muutoksia. Näen eteeni muodostuvan kuvan keskenään kilpailevina värialueina. Korostan maalauksen valoja ja varjoja, jotka muodostuvat useasta eri värisävystä.

Maalaaminen on minulle elämäntapa ja olen valinnut sen myös ammatikseni.

Â