Katri Sipiläinen

s. 1979 Savonlinna

Katri Marjaana Sipiläinen ilmenee tekstissä anagrammina Likainen Räpisti käyden keskustelua toisen samanmoisen eli Riski Tilapäisen kanssa.

Likainen Räpisti: Maalaaminen kulkee vastavirtaan kulutuskulttuurissa, talouskasvulle pohjautuvassa yhteiskunnassa, joka kieltää kuoleman läsnäolon. Maalaus on tilanne, ei objekti.

Riski Tilapäinen: Varo fanaattisuutta, kultaseni. Eikö ole aavistuksen arroganttia väittää tietävänsä kuolemasta enemmän kuin supermarketin asiakkaat?

Likainen Räpisti: Joskus on lisättävä kontrastia saadakseen sanottua jotakin. Uutiset ovat yhteiskunnallisesti järjestettyä pintaa, maalauksissa ilmenevä todellisuus toisenlainen ääni kokemuksista. Mitä enemmän miellämme kaiken ympärillämme muuttumattomaksi todellisuudeksi, sitä vähemmän meillä on mahdollisuuksia vaikuttaa maailmaan.

Riski Tilapäinen: Oi magian käsitykset nimistä ja niillä hallitsemisesta.

Likainen Räpisti: Ei eksytä kauemmaksi. Puhutaan maalaamisesta. Materiaalisuus, värien, eleiden ja fyysisen läsnäolon taso on rauhoittavasti verrannollinen totuuslauseen yksinkertaisuuteen. Kiven päällä on lunta. Karamelli on kääritty käärepaperiin. Kissalla on viikset.

Riski Tilapäinen: Ja kissan viikset.

Likainen Räpisti: Toinen lähestymiskulma liittyy merkityksen muodostumiseen ja tarinankerrontaan. Useissa mytologioissa esiintyy Trickster-hahmo, joka venyttää merkitysten ja sääntöjen rajoja. Tarinoissa Tricksterin ovelilla jekkuiluilla on positiiviset seuraukset. Ne tekevät näkyväksi kulttuurin rakenteissa piileviä suhtautumistapoja ja arvoja.

Riski Tilapäinen: Pohjautuuko tuo käsitykseen, että elämme vankilassa ennen kuin heräämme unesta messiaanisen hahmon ilmoituksesta?

Likainen Räpisti: Ei, se on jotakin muuta. En väitä tietäväni, ihmettelen ennemminkin. Eikä työskentelyni ole kuin klassisen elokuvan päälause, mukana on paljon intuitiota ja sattumanvaraisuutta. Jos se olisi suora manifesti, olisi viisaampaa lähettää sähkösanomia.

Riski Tilapäinen: Tai ryhtyä matkasaarnaajaksi.

Likainen Räpisti: Materiaaleina haluan käyttää kirpputoreilta löydettyä ja roskiksista dyykattua ylijäämää. Kokata maalit ja pohjusteet. Itse tehty väri on lähempänä porkkanan pyhää olemassaoloa kuin valmiseinestä.

Riski Tilapäinen: Mutta se ei välttämättä näy töissäsi.

Likainen Räpisti: Totta. Katsotaan mitä tulee.