Karttasivulle

GALLIALAINEN LINJA

Andriessen
Debussy
Elektronimusiikki
Glass
Grisey ja Murail
(spektrimusiikki)
Konkreettinen musiikki
Kurtag
Ligeti
Lutoslawski
Messiaen
Notaatio
Penderecki
Polyrytmit
Prokofjev
Pärt
Ravel
Reich
Sointiväri
Stravinsky
Tekstuurimusiikki
Tietokonemusiikki
Tonaalisuus
Xenakis

Karttasivulle

Haku

 

 
 

POLYRYTMI

Polyrytmillä tarkoitetaan yhdistelmää, jossa aikayksikkö jaetaan eri äänissä (kahdessa tai useammassa) eri suuruisiin osiin, niin että nämä osat eivät ole keskenään jaollisia, esimerkiksi niin että tahti jaetaan yhtäaikaa kolmen ja neljän mittaisiin osiin.

Esim. 1. Polyrytmi 3 vs. 4

Erikoistapaus on polymetriikka eli usean eri tahtilajin tai eripituisen metrisen yksikön päällekkäisyys. Polymetrit ovat polyrytmejä: jos esim. yhdessä äänessä on kahden neljäsosan pituisia tahteja tai säkeitä ja toisessa äänessä kolmen neljäsosan mittaisia - kuten usein Brahmsilla - on kuuden neljäsosan mittainen suuryksikkö jaettu yhtäaikaa kahteen ja kolmeen osaan.

Esim. 2. Polymetri, Brahms-tyyppinen

Polyrytmisissä struktuureissa saattaa esiintyä myös additiivisia rytmejä, joissa aikayksikkö on jaettu keskenään erisuuruisiin osiin. Tästä on esimerkkinä kaikkialla Saharan eteläpuolisen Afrikan musiikissa tavallinen rakenne, jossa 12 pulssin yksikkö jaetaan yhdessä äänessä kolmeen tasapitkään osaan, toisessa neljään ja kolmannessa additiivisesti viiden ynnä seitsemän pulssin yhdistelmiin.

Esim. 3. Afrikkalainen polyrytmi

Polyrytmiikkaa esiintyy mm. Ivesin, Cowellin, Messiaenin, Stravinskyn, Bartókin, Ligetin sekä minimalistien ja postminimalistien musiikissa.

jn

alkuun

  bb