s.1980 Helsinki
Palavan kaupungin allalyhytelokuva
Palavan kaupungin alla on elokuva sota-ajan muistoista ja niiden siirtämisestä seuraavien sukupolvien tietoisuuteen. Elokuvan päähenkilöt, vanha nainen ja teini-ikäinen tyttö, tutkivat sodan merkkejä kaupungilla, mutta eivät löydä yhteistä kieltä kokemuksistaan puhumiseen.
Sota-ajan kokeneiden sukupolvi ei ole olemassa enää kauan. Heidän mukanaan katoaa muistinvarainen tieto sodan ajan todellisuudesta ja arkipäivästä, ja pian sitä joutuu etsimään arkistoista ja kirjastoista. Jo nykyisin käsityksemme sota-ajasta perustuu suurelta osin viralliseen historiankirjoitukseen. Monet ovat halunneet pitää kokemuksensa omana tietonaan. Syitä vaikenemiseen on ollut useita, mutta yksi tärkeimmistä lienee se, ettei aiheesta puhumista ole pidetty hyväksyttävänä. Monista asioista on koettu kollektiivista häpeää. Yksittäisten ihmisten kokemukset saattavat kuitenkin poiketa virallisista totuuksista suuresti. Toivon voivani kaivaa elokuvani avulla esille joitakin hiljennettyjä muistoja, jotka olisi hyvä siirtää seuraavien sukupolvien tietoisuuteen – ennen kuin se on liian myöhäistä.
Haluan nostaa esiin tarinoita, jotka kertovat sodan arjesta kotirintamalla. Sodan vaikutuksia sen eläneisiin on mahdoton kuvitella, vaikka maassamme on sodittu vain joitain vuosikymmeniä sitten. Tapahtumapaikkana on Helsinki, kaupunki, joka alle 70 vuotta sitten yritettiin pommittaa maan tasalle. Elokuvani yhdeksi teemaksi nousee elämä muistojen kanssa ja se, miten vaikea niistä on keskustella sellaisen kanssa, joka ei ole kokenut samaa. Minua kiinnostaa myös, miten kertomukset sodasta vaikuttavat niihin, jotka eivät ole itse olleet todistamassa tapahtumia. Suomalaislapset pelkäävät vieläkin sotaa.
Olen haastatellut Helsingissä sodan kokeneita naisia ja tutkinut arkistomateriaalia. Käsikirjoitukseni perustuu tähän taustatyöhön. Se koostuu lapsen silmin nähdyistä hetkistä, jotka kertovat sodan syttymisestä, yöstä pommisuojassa, ikkunoiden pimentämisestä ja siitä, kun koko Inarintie paloi. Kertomukset eivät muodosta yhden henkilön yhtenäistä elämäntarinaa tai pyri löytämään objektiivista totuutta. Yhtenä lähtökohtanani onkin näyttää historiankirjoituksen subjektiivisuus. Tarinat menneisyydestä toimivat identiteetin rakentajina niin yksittäisille ihmisille kuin kansakunnallekin. Pyrkimyksenäni on muistuttaa sodan merkkien läsnäolosta Helsingissä ja tehdä näkyväksi palanen historiaa, josta monet kaupungissa asuvat eivät tiedä mitään.
Työryhmä:
Ohjaus, käsikirjoitus: Riikka Kuoppala
Rooleissa: Ilona Karppelin, Liisa Virtanen
Kuvaus: Jan-Niclas Jansson
Stillkuvat: Paula Lehto
Leikkaus: Ilkka Rautio
Äänisuunnittelu: Jyri Pirinen
Musiikki: Lauri Wuolio
Tuotanto: Riikka Kuoppala / Oy Petomaani Ltd.
Tuotantotuki: AVEK, Yle Yhteistuotannot, Suomen elokuvasäätiö, Visek, Taiteen keskustoimikunta